ZETApress

hírportál

Levegős javaslatok

Levegő Munkacsoport logoA magyar gazdaság legnagyobb problémájának megoldására tett javaslatot a Levegő Munkacsoport Budán a Zivatar utcai Európai Ifjúsági Központban a mai sajtótájékoztatón. A Civilek a költségvetésről #KÖLTSÉGVETÉS 2016 projekt idekattintva letölthető.

A hazai vállalkozások versenyképességének javítását leginkább a tőkehiány akadályozza. Tőkén olyan anyagi (a pénzt is beleértve) és immateriális javakat értünk, amelyeket hosszabb időre be lehet fektetni. A mai világban egy ország tőkéjének nagyobbik részét az immateriális tőke teszi ki, és minél inkább fejlődni akar egy ország, annál inkább kell növelnie az immateriális tőkéjét. Az immateriális tőkét pedig a munkaerő képzettsége és munkavégző képessége (testi és lelki egészsége), a jogbiztonság, az elszámoltathatóság, a politikai stabilitás, az erőszakmentesség, a hatékony kormányzati működés, a szabályozás és ellenőrzés minősége, valamint a korrupciómentesség alkotja.

Nemcsak egy országnak, hanem egy vállalatnak is a legfontosabb tőkéje az immateriális tőke. Egy korszerű vállalkozás piaci értékének csak egy kisebb (gyakran 15-20%-nál is kevesebb) részét teszik a tárgyi javak (pénzeszközök, gépek, berendezések, épületek, stb.), a túlnyomó részét pedig az immateriális javak (a képzett, magas munkakultúrával rendelkező munkaerő, egyéb szellemi értékek, innovációs képesség, alkalmazott szervezési módszerek, vállalati kultúra és arculat, stb.).

A magyar vállalkozások tőkeellátottságának növelése érdekében tehát nem betonra és aszfaltra, az energiafogyasztás ösztönzésére, és még csak nem is autó- és gumigyárak létesítésének előmozdítására kell fordítani a közpénzeket. Gazdasági fejlődésünket, versenyképességünk javítását leginkább olyan területek támogatása szolgálja, mint az alkotó emberi munka, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, az energiahatékonyság, a környezetvédelem, a hatékony kormányzás és a korrupcióellenes küzdelem. Ennek megfelelően javasolja a Levegő Munkacsoport mintegy 2400 milliárd forint átcsoportosítását a kormány által előterjesztett 2016. évi költségvetési törvényjavaslatban. A Levegő Munkacsoport javaslatai a 2016. évi állami költségvetéshez idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!