ZETApress

hírportál

Új nyár új gumival!

A közelgő nyaralási szezon alkalmából a Continental Hungaria Kft. és az ORFK-OBB közösen hívták fel az autósok figyelmét a leggyakoribb mulasztásokra és az ebből adódó balesetekre. A nyári hónapok során autósok ezrei indulnak útnak belföldi vagy külföldi pihenésre.

A gondtalan vakáció érdekében azonban fontos a gumiabroncsok nyomásának, profilmélységének és állapotának, valamint a futómű egyes alkatrészeinek ellenőrzése ? derült ki a Pappas Auto Magyarország Kft. telephelyén megrendezett eseményen. Sokan nincsenek tisztában vele, de a tartós hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. Ilyenkor a hőség gyengítheti a szellemi teljesítőképességet, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki, emellett jelentősen megnő a rosszullétek száma.

? Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk kipihenten volánhoz ülni és a nyári melegben gyakrabban álljunk meg pihenni, felfrissülni. Emellett fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot az utazás ideje alatt és lehetőleg mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! ? hívta fel a figyelmet Kiss Csaba rendőr-alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának, valamint az Autópálya- felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: lehetőleg ebben az időszakban az autósok legyenek még türelmesebbek, vezessenek kissé lassabban és tartsanak minél nagyobb követési távolságot!

Conti 1: Sávváltás 40-50 kilométer/órás tempóval, gyári értékek alapján beállított abroncsnyomással
Conti 2: 1.5 bar, vagyis az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással rendelkező, bal első terhelt kerék
Conti 3: Hirtelen irányváltás 40-50 km/órás tempóval, az előírtnál 0.9 bar-ral alacsonyabb nyomásnál
Conti 4: Hirtelen irányváltás 40-50 kilométer/órás tempóval, három utassal

Kopott gumiabroncsok

? A gumiabroncsok nem megfelelő állapota miatt bekövetkező közlekedési balesetekről nem áll rendelkezésre részletes statisztika, azonban becsléseink szerint egy évben több száz közlekedési baleset kialakulásáért a kopott, nem megfelelő légnyomású, illetve nem az évszakhoz illő gumiabroncsok tehetők felelőssé ? hívta fel a figyelmet Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. Hozzátette: Magyarországon évente átlagosan legalább 25-30 esetben a defekt nevezhető meg balesetet okozó tényezőként. A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a járművek felszerelése az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal. A nyári abroncs összetételéből adódóan jobb tapadást biztosít nyári körülmények között, mint a lágyabb keverékkel készülő téli gumi, amelyet elsősorban a csúszós, havas utakra terveztek.

Így ellenőrizhetjük a nyomást

Az abroncsok a nyári hónapokban megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. A nyomásérték ellenőrzését mindig indulás előtt szükséges elvégezni, mivel a gyártók által megadott értékek a gumiabroncsok hideg állapotára vonatkoznak. ? Az alacsony nyomás nem csak a gördülési ellenállást ? és ezzel az autó fogyasztását ? növeli meg, de az autó stabilitását is hátrányosan befolyásolja. A fokozott melegedés pedig defekthez vezethet és akár balesetet is okozhat ? tette hozzá Menkó Illés.

A Continental vizsgálatai arra világítottak rá, hogy a szükségesnél 0.2 bar-ral alacsonyabb nyomás 1%-kal magasabb üzemanyag-fogyasztást, valamint 10%-kal rövidebb élettartamot eredményezhet. A 0.6 bar-ral kisebb gumiabroncsnyomás esetén pedig 4%-kal nőhet az üzemanyag-felhasználás, valamint az előírtnál jóval alacsonyabb légnyomás miatt akár 45 százalékkal csökkenhet a gumiabroncs élettartama. A nem megfelelően beállított gumiabroncs-nyomás ugyanakkor a jármű kezelhetőségére is hatással van, hiszen kizárólag az optimális nyomással rendelkező gumiabroncsok nyújtanak kiegyensúlyozott viselkedést.

Szükség lehet az ellenőrző szervizre

Nyáron a turista övezetekben, valamint az autópályákon és a forgalmasabb főútvonalakon a megnövekedett forgalom miatt nagyobb figyelemre van szükség a sofőrök részéről. Ebből kifolyólag fontos, hogy az autósok türelmesebben és óvatosabban vezessenek a korábbi hónapokhoz képest. ? A melegebb évszakban gyakrabban fordulhatnak elő meghibásodások, még akkor is, ha az autó egyébként megfelelő műszaki állapotban van. A balesetek elkerülése érdekében ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az abroncsok ellenőrzése mellett a fékek, a fényszórók, a kormánymű és a lengéscsillapítók vizsgálatára is ? hívta fel a figyelmet Varga Zoltán, a Pappas Autó szervizüzletág-vezetője.

Vezetéstámogató rendszerek

A legjobb biztonsági koncepció is csak akkor ér valamit, ha működik. Ennek alapja a rendszeres karbantartás, melyben a Pappas Auto immár 25 éves múltra tekint vissza, ugyanis a Pappas Csoport 25 éve van jelen Magyarországon, Pappas Auto Magyarország Kft-ként pedig idén 10 éves jubileumát ünnepli. A 11 márkaportfólióval rendelkező cég vezető márkája a Mercedes-Benz. A Mercedes-Benz számos úttörő megoldással és technológiával mindig is új mércéket állított fel a gépjárműbiztonság és a menetkomfort területein. A Mercedes-Benz Intelligent Drive még egy lépéssel továbbment.

A fokozatosan komplexebbé váló közlekedés egyre nagyobb követelményeket állít a sofőr és a gépjármű felé. Hogy ezeknek a kihívásoknak megfelelhessenek, a Mercedes-Benz Intelligent Drive által gépjárművének biztonsági és asszisztens rendszerei pontosan egymáshoz vannak hangolva. Ezáltal a vezetőt optimálisan támogatja az autó, hogy a helyzeteknek megfelelően reagálhasson. Így a Mercedes-Benz Intelligent Drive mérföldkőnek számít az autonóm, balesetmentes közlekedéshez vezető úton, és új kilátásokat helyez előtérbe a jövő mobilitásával kapcsolatban.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy még egy sávváltás is veszélyes lehet az alacsony nyomással rendelkező gumiabroncsokkal. A legtöbbször a személyautók okozzák a baleseteket. Megfelelő nyomásbeállítással és a profilmélység ellenőrzésével csökkenthető a defektek kockázata. A 0.6 bar-ral kisebb gumiabroncsnyomás 4%-kal nagyobb üzemanyag-felhasználást eredményezhet. Az előírtnál jóval alacsonyabb légnyomás következtében akár 45 százalékkal csökkenhet a gumiabroncs élettartama.

Szóljon hozzá!