ZETApress

hírportál

Újdonságok bemutatkozása

MedimetalA KwakLab fejlesztőlaboratóriumában 19 kutatási-fejlesztési projekt mutatkozott be az egészségügy, informatika, vegyipar, biotechnológia, építőipar és a műanyagipar területéről. A bemutatott találmányokat több éves kutatás előzte meg ? derült ki a mai sajtótájékoztatón.

A legrövidebb kutatási időszak is másfél-két éves munkát jelent, de vannak évtizedes projektek is. A kutatóintézet fő célja az innovatív ötletek továbbgondolása, termékek kifejlesztése, az ötlettől a termékig tartó innovációs folyamat lerövidítése és az ehhez szükséges műszaki háttér megteremtése. A KwakLab Kutatóintézet fejlesztő és elektrotechnikai laborral, vegyi laborral, szennyvíz-és ivóvízelemző vegyi laborral segíti azokat a cégeket, akik megbízzák kutatás-fejlesztéssel.

De hogyan néz ki egy innovációs folyamat a gyakorlatban? ? kérdeztük az intézet vezetőjétől. ? A folyamat általában valami meglévő tudományos eredményen alapul. A vállalati innovációnál a cél egy új termék vagy technológia létrehozása. Itt az ötleteket kísérletekkel ellenőrzik, majd elkezdik a prototípus vagy a gyakorlati modell kifejlesztését ? válaszolta Cseh Márton biomérnök, a KwakLab Kutatóintézet vezetője.

Miért jó az, ha kutatóintézet is bekapcsolódik a munkába? ? Az egyszerű innovációs folyamat az, amikor valakinek kipattan egy ötlet a fejéből, megpróbálja azt valamilyen technikai módszerrel elkészíteni, létrehoz egy prototípust és ez alapján egy terméket. Ez egy egyszerű műszaki kérdésnél viszonylag gyorsan megvalósítható. Ha azonban bonyolultabb a műszaki a feladat, akkor az ötletgazda sokszor újra és újra át kell, hogy alakítsa a prototípust, miközben keresi a megfelelő műszaki megoldást. Ha egy kutatóintézetet hív segítségül, akkor ez a folyamat gyorsabbá és így olcsóbbá válik, mert vannak olyan tudományos módszerek, elemzések, amelyekkel megalapozottabban lehet eljutni a prototípus kivitelezéséhez ? válaszolta Fazekas Eszter, a KwakLab Kutatóintézet kutatási koordinátora.

Prevasca ? az íróasztalba rejtett mobil rendelőintézet

Az Európai Unió átlagát nézve a magyarok halnak meg a legkorábban. Míg a többi uniós országban az elmúlt 30 évben közel hét évvel nőtt az átlagos élettartam, a magyar nők születéskor várható élettartama 76,5 év a férfiaké 68,2. (Forrás: KSH) Az elrettentő adatok mögött többek között az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és az egészségügyi felvilágosítás és szűrés terén csaknem behozhatatlan elmaradás áll. A bárhová kitelepíthető, mobil asztalba rejtett PREVASCA a lakosság eddigi legszélesebb körű szűrését teszi lehetővé szív- és érrendszeri-, daganatos-, légzőszervi-, csont- és izomrendszeri betegségekre. A kapott mérési eredmények alapján képes előre megjósolni a beteg szív-és érrendszeri rizikófaktorát.

A kinyomtatott dokumentáción a beteg látja az egészségügyi határértékek túllépésének mértékét, valamint a jövőben várható érkatasztrófa esélyeit, mint pl. agyvérzés, szív infarktus stb. A kapott eredményeket látva a szűrést végző orvos javaslatot tesz szakorvosi ellátás felkeresésére. A PREVASCA a következő diagnosztikai, illetve mérő eszközöket foglalja magában: testsúly, testzsír %, víz %, izomtömeg %, csonttömeg %, MBR kcal, AMR kcal, vércukorszint, koleszterinszint, húgysavszint, testmagasság, has körfogat, vérnyomás, szívverés frekvencia, ultrahang diagnosztika, spirométer (a tüdő állapotát mérő műszer), pulsoximéter (véroxigén szintet mérő műszer). A PREVASCA az mDurance Labor Terhelés-élettani Kft. fejlesztése, olyan saját szoftverrel, amely a terápiás javaslatot is összeállítja a betegnek. Ez az életmódváltásra, a természetes alapú, vény nélkül kapható gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, illetve a gyógyszeres terápiára vonatkozó javaslatokat, ajánlásokat is tartalmazza.

A jövő építőanyaga a pillekönnyű cellulózbeton

Az eddigi legkönnyebb és legjobb hőszigetelő, ugyanakkor szilárd és teherbíró cellulózbetont fejlesztett ki a Könnyűbeton Innovációs Kft. Bátonyterenyén. A több mint 800 millió forintos K+F projekten öt kutató és tíz technikus dolgozott 13 évig. Az új építőanyag a jövő legsikeresebb falazóeleme lehet. Egyik legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, hiszen fő összetevője, a cellulóz újrahasznosítható hulladékpapírból, fából, bambuszból származik. A speciális betonkeverék a vályoggal azonos elven, de korszerű technológiával készül.

A kifejlesztett eljárásnak köszönhetően könnyen alakítható a beton optimális összetétele, vagyis az anyag rugalmassága, tömeg-, hang- és hőszigetelési aránya. Az eddig ismert összes építőanyaggal szemben a cellulózbetonnal fordított tervezés lehetséges: az épület igényéhez lehet igazítani az építőanyagot. A cellulózbeton tehát egyszerre alkalmas filigránabb szerkezetek, nagyobb fesztávok, magasabb épületek kialakítására, vagy akár vízen úszó szerkezetek építésére. Fejlesztésekor a biztonság, a megbízhatóság és a hosszú élettartam voltak a legfontosabb elvárások. Mivel a cellulózbetonból készült épület súlypontja lejjebb tolódik, egyensúlya és állékonysága jobb lesz, ez földrengés-biztosabbá teszi a szerkezetet. A cellulózbeton a létező legkorszerűbb építőanyag, gyártása egyszerű energiatakarékos és költséghatékony.

Startup.coach

Virtuális találkahely másokkal, közösségépítés, befektetők keresése, mentorálás. Ez az új webes felület kifejezetten az induló innovatív vállalkozások első két évében segíti a cégeket többek között a bemutatkozásban, ismertté válásban és a befektetők megtalálásában. Lehetőséget ad arra, hogy egyéni vállalkozók és cégek bemutathassák saját projektjüket, szolgáltatásukat, kampányokat indíthassanak, nyilvántarthassák befektetőiket és eladásaikat, vállalásaikat. A tagok a weboldalt a működés első éveiben ügyfélkapcsolat-kezelésre, webáruház működtetésére és ügyviteli nyilvántartó szoftverként is használhatják.

A Startup.coachon regisztráló cégek adatbázisához több ember kapcsolódhat. Egy cég munkatársai, vagy egy projektben az üzlettársak, közös innováció esetén a feltalálótársak. A felhasználók létrehozhatnak közös projekteket, így egy céltervnek több gazdája lehet, magánszemélyek és cégek egyaránt. Ha a célterv már megvan, az oldalra többféle tartalmat is fel lehet tölteni ezzel kapcsolatban: videót, prezentációt, fotógalériát, szöveges leírást, idővonalat. A projektek népszerűsítésére kampányok indíthatók, egyrészt azért, hogy összejöjjön a pénz a beindításához (fundraising), másrészt termékértékesítésre, partnerszerzésre. A Startup coach célja, hogy a vállalkozásoknak szakmai támogatást és ismertséget biztosítson a legnehezebb időszakban, az indulás első két évében.

Wificaster ? az okos-telefonról nézhető zárt láncú televízió

Mit szólna, ha egy koncerten ülve az óriás kivetítő helyett a saját telefonján nézhetné kedvenc énekesét közelről? ? A kecskeméti Silicon Dreams Kft. ugyanis olyan zárt láncú televíziós rendszer kifejlesztésén dolgozik, amellyel kiválthatóvá válnak a televíziókészülékek, óriáskivetítők és LED-falak. Az internet nélküli WIFI alapú sugárzás mellett okos-telefonon is követhetővé válik a videóközvetítés. A 2014-ben indult informatikai kutatás célja olyan mobilis, könnyen telepíthető kültéri kommunikációs eszköz kifejlesztése, amely alkalmas az okos-telefonok és a táblagépek számára széles-sávú és zárt láncú videóközvetítés sugárzására internet nélküli WIFI rendszeren. Ezért a kecskeméti cég elsődlegesen a WIFI technológiát alkalmazó széles-sávú peer-to-peer technológiát kutatja, ami a zárt láncú televízió alternatívája a médiasugárzás területén. A kutatandó új technológia alapján többek között lehetségessé válik a tömegrendezvényeken és minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg ? így például pályaudvarok, kórházak, szállodák, múzeumok területén ? egy olyan zárt láncú WIFI internetes sugárzó rendszer létrehozása, amely az okos-telefonokat egyfajta televízióként tudja működtetni, kiváltva az óriáskivetítőket, LED-falakat és más megjelenítő eszközöket.

Szóljon hozzá!