ZETApress

hírportál

Időseket segítő kezek

Segítő kezekMég több figyelem fordul az idősek felé ? tudtuk meg a délelőtti Fő utcai sajtótájékoztatón. Megállapodtak a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramjáról. A projektben Budapest V. kerülete mellett Kisvárda és Szombathely vesz részt.

Magyarország idős-barát kormánya a Segítő Kezek program infokommunikációs továbbfejlesztésével is igyekszik javítani az idősek biztonság- és közérzetét ? jelentette be Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a modellprogram együttműködési megállapodásának aláírásán. Az államtitkár szerint a korszerű eszközök ? okos-telefon, internet, skype, vészjelző karperec ? mindennapos használata növeli a szép-korúak otthoni biztonságát, ösztönzi a generációk közötti minél élénkebb kommunikációt és támogatja a családokat idősödő tagjaik ellátásában. A Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram megállapodását a minisztérium képviseletében Kara Ákos írta alá Leleszi Tibor (Kisvárda), Puskás Tivadar (Szombathely) és Szentgyörgyvölgyi Péter (Belváros-Lipótváros) polgármesterekkel.

Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla Budapest V. kerületi alpolgármester, az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa a modellprogram részleteit ismertetve hangsúlyozta: a 2013-ban útnak indított Segítő Kezek idősgondozó program során elkészült országos hatástanulmányból kiderült, hogy az idős emberek mindennapjaiban az egészségükre való odafigyelés, a biztonságuk garantálása és a magányosabb napok enyhítése a három legmeghatározóbb szempont.

A most induló infokommunikációs modellprogram ezeknek az igényeknek egyszerre igyekszik megfelelni. A programban részt vevők kiválasztási folyamata után településenként 15-15 fő, 75 év feletti idős ember kap térítésmentesen okos-telefont, internet-szolgáltatást Skype-alkalmazással és egy vészjelző karperecet. A karperec nemcsak akkor képes riasztást küldeni, ha a bajban lévő személy megnyomja rajta a pánikgombot, hanem akkor is, ha az egészségi állapotot jelző értékek (pl. vérnyomás, pulzus) bármilyen irányban átlépik a kritikus határt. A riasztások egy diszpécserközpontba futnak majd be, ahol a munkatársak az országos 112-es segélykérőn azonnal segítségül hívhatják a mentőket, a katasztrófavédőket vagy a rendőröket.

A programban részt vevő települések egyenként 40 önkéntes diák és 15 köz-foglalkoztatott szociális szakember és informatikus felvételét vállalják. A diákok tanulópárokban tanítják majd meg az időseket az internet, a Skype és az okos-telefon használatára. Az idős-gondozásban széleskörű tapasztalatokkal rendelkező szociális munkatársak a diszpécserközpontban fogadják az esetleges vészhívásokat, naponta legalább kétszer kapcsolatba lépnek az idősekkel. Az infokommunikációs modellprogram tesztüzeme mindhárom helyszínen 2015 szeptemberében, az éles üzem októberben indul. A digitális eszközbeszerzés keretösszege első ütemben tízmillió forint. Az országos kiterjesztésről a kísérleti fázisban résztvevő három településen összegyűjtött gyakorlati tapasztalatok ismeretében dönthetnek majd.

Szóljon hozzá!