ZETApress

hírportál

Tankönyvekről vitáztak

A budapesti Ryan Anna meggyőző retorikai képességeinek köszönhetően megnyerte a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjét. Egy izgalmas szócsatának lehettünk tanúi ma az Andrássy Egyetemen, a német nyelvű vitavetélkedő magyarországi döntőjében.

Bevezessék-e Magyarországon az állami tankönyv-monopóliumot? A négy legjobb magyar vitázónak erre a kérdésre 24 perce volt, ennyi idő alatt kellett meggyőzniük álláspontjukról a vitapartnereket és a zsűrit. Ryan Anna, az ELTE Trefort Ágoston Gimnázium tanulója elkápráztatta a jelenlévőket vitapartnereire való odafigyelésével és meggyőző érvelésével az állami tankönyv-monopólium bevezetése ellen, ezért megnyerte az 5. magyarországi döntőt. A második helyezett Dörner Csengével, a Német Nemzetiségi Gimnázium diákjával együtt képviseli Magyarországot a nemzetközi döntő-héten október 19-24-e között Rigában. Ott találkoznak az észt, lett, litván, lengyel, orosz, cseh és ukrajnai döntősökkel és a nemzetközi vetélkedő dobogós helyeiért szállnak vitába egymással.

Az Andrássy Egyetem Tükörtermében a közönség izgatottan hallgatta a vitákat és nagy tapssal értékelte az eredményt. 3. helyen: Schlink Melinda, Deutsche Schule Budapest, 4. helyen: Caules Anna, Deutsche Schule Budapest végzett. A nézők között díszvendégek is jelen voltak, mint Pröhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztérium helyettes államtitkára, Klaus Riedel, a budapesti Német Nagykövetség követe és Günter Saathoff, az EVZ vezetőségi tagja. ? Végső soron semmi nem múlik a vitatémán, hanem a tanárok és a tanulók elkötelezettségén ? állapította meg Pröhle Gergely fővédnök a nyitó-beszédében.

A Vitázik a világ ifjúsága projekt közép- és kelet-európai fiatalokat ösztönöz arra, hogy aktuális társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg. A németül folyó viták során a tanulók nemcsak megmutathatják, de fejleszthetik is németnyelv-tudásukat. A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedőt Magyarországon 2010 óta rendezik meg. Ebben a tanítási évben 16 iskolából több mint 450 tanuló vett részt. A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő ? közép- és kelet-európai országos vetélkedő ? a Goethe-Institut, a Stiftung Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, a Gemeinnütige Hertie-Stiftung és a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária, a Magyarországi Németek Önkormányzata, a Konrad-Adenauer-Stiftung, az ÉMÁSZ és az Európai Parlament Greens/EFA frakciója támogat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA[/youtube]

Szóljon hozzá!