ZETApress

hírportál

Főzőverseny Nógrádban

Május 16-án szombaton Karancslapujtőn tartották az 5. Park Party Főzőfesztivált Czakó Zoltánné (Duci Csapat) szervezésében. A település Salgótarjántól 20 km-re fekvő kis falu, hegyek veszik körül. Napsütéses szeles napon rendezték meg a szabadtéri, tárcsás, bográcsban főtt ételek versenyét.

Reggel még nagy volt az izgalom: vajon esni fog-e az eső? A százhoz közeli versenyző már az előző napon megérkezett és itt aludt a faluban. A legmesszebbről Kaposvárról jöttek és voltak Szlovákiából érkezők is. A 14 tagú zsűriben a magyar mesterek mellett két német úr is helyet kapott. A helyszínről Bézi Péter tudósított, aki a fotókat Szladics Istvánnal karöltve készítette.

37 induló csapat, akik a főétel kategóriában indultak és ennél sokkal több volt a nevező a cukrász sütemények kategóriában. Az első helyezett Baranyiné Gabi Karancsaljáról, a szomszéd faluból érkezett. ? Most indult először a versenyen? ? kérdeztük tőle, miután a vándorkupát megkapta és az első helyezettnek járó serleget átvette.

B.G: Már ez a negyedik év, hogy részt veszek. Voltam első helyezett, második, illetve különdíjat is nyertem.

? A tavalyi évben mit készített?

B.G: Farokuszály levest. Marhahúsból készült, brindzás haluska volt a második fogás.

? A Haluska nem mindenki számára ismert hogyan készül ez az étel?

B.G: A haluska olyan mint a nokedli, csak nem vízzel, hanem krumplival készítjük és juhtúrót teszünk hozzá.

? Ön egy nagyon fiatal asszony, ha jól tudom többszörös családanya. Honnan van energiája indulni és megmérni a tudását?

B.G: Igen, 3 gyermekem van: egy 18 éves fiam, egy 16 éves lányom és 5 éves a legkisebb lányom.

? Mivel nyerte meg a versenyt?

B.G: Különlegeset és sokat szerettünk volna készíteni, lakodalomban sokféle étel van és így mink is sokfélét főztünk. Ezért csináltunk így újházi tyúkhúsleves betétnek májgaluska, rántott sülteket, töltött káposztát, pörköltet lapockáról szaggatott nokedlival, házi káposzta salátával.

? Süteményt is készített?

B.G: Igen, házi képviselő fánkot, de ezt előző este elkészítettem, mert itt azt már nem bírtam volna.

? Mennyi ideig tartott elkészíteni a lakodalmas menüt?

B.G: Reggel 8 órakor kezdtem és éppen hogy kész lettem fél 2-re és szabadtéren készült minden!

? A májgaluska számomra különleges, elmondaná hogyan készítette?

B.G: A májgaluskát sokan nem izésítik, én igen. Teszek bele fokhagymát, borsot, egy icike-picike ételizésítőt. Tojást is tettem bele egészet és úgy kevertem össze a májat. Lereszelem késsel és teszek bele lisztet és nokedliszaggatón kiszaggatom.

? A serlegeken kívül jár ez valami fajta tisztességgel ez a verseny? Arra gondolok, hogy ezek után Salgótarján és környékén Önt kérik, hogy a lakodalmakban főzzön?

B.G: Nem, szó nincs ilyesmiről, de nekem családanyaként az nagyon nagy dolog, hogy amit csinálok, azt jól csinálom!

Szóljon hozzá!