ZETApress

hírportál

Biztonság a GYSEV-en

2012-es GYSEV 140 mozdonyTovább javul a vasúti közlekedés biztonsága a GYSEV Zrt. hálózatán. Újabb, kétmilliárd 325 millió forint összköltségű, célzottan a közlekedésbiztonságot javító fejlesztések indulnak a GYSEV hálózatán ? tudatta a GYSEV Zrt. és az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az Érj haza biztonságban! országos program vasúti elemeinek megvalósítására közel 20 milliárd forintot szán a kormány a következő években ? hangsúlyozta Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Sopron Hotelben a délelőtti nyitórendezvényen. A GYSEV Zrt. vasúti útátjáróiról végzett előzetes szakértői felmérések alapján a jelenleg még biztosítatlan átjárók közül hét helyszínen telepítenek fénysorompót. Az optikáik LED fényforrásokra cserélésével jelentősen javul a fénysorompók észlelhetősége a vasúttársaság hálózatán. Szintén a projekt részeként 11 helyszínen a fél úttestet lezáró csapórudakkal egészítik ki a fénysorompókat.

A vasúti forgalom zavartatása sok esetben az állomási biztosítóberendezések áramellátó rendszerének hibájából következik be. Éppen ezért a projekt során az elavult áramellátó eszközöket 10 helyszínen újakra cserélik a szakemberek, további 6 helyszínen pedig a meglévő rendszereket bővíti a vasúttársaság. Az új rendszerek üzembe helyezésével a vasúti forgalom lebonyolításában jelentős szerepet játszó berendezések még megbízhatóbban állnak majd rendelkezésre.

A teljes egészében fejlesztési támogatásból megvalósuló közlekedésbiztonsági projekt kivitelezési munkálatai a tavaly novemberben aláírt támogatási szerződések alapján már megkezdődtek. A teljes beruházás 2015 augusztusában fejeződik be. ? A GYSEV Zrt. 2014 őszén zárhatta le közlekedésbiztonsági fejlesztési projektje első részét. Akkor 770 millió forintból fejleszthettünk, most viszont több mint 2,3 milliárd forint áll rendelkezésünkre. Örömmel folytatjuk a fejlesztéseket, hiszen vasúttársaságunk számára továbbra is kiemelt jelentőségű a közlekedésbiztonság folyamatos javítása ? mondta a nyitórendezvényen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Az első ütemben korszerűsített átjárókban 2013 óta nem történt halálos baleset. ? A tavaly nyáron elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia a kiemelt hasznosságú fejlesztési eszközök közé sorolja a vasúthálózat közlekedésbiztonsági fejlesztését. A fejlesztési tárca a vasúttársaságokkal együttműködve 2012 és 2017 között több mint 33 milliárd forintból javítja a hazai vonatközlekedés biztonságát ? fejtette ki Becsey Zsolt, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

Szóljon hozzá!