ZETApress

hírportál

Pál Csaba biológus a 8. Bolyai-díjas

Pál Csaba biológusTegnap este Áder János köztársasági elnök átadta az idei Bolyai-díjat, amelyet a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért ezúttal 8. alkalommal ítélt oda a független díjbizottság. Az idei díjazott Dr. Pál Csaba biológus, az MTA SZBK tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik.

Harmadik alkalommal köszönthetünk biológust a Bolyai-díj díjazottai között, hiszen ezen a szakterületen működő tudósként Freund Tamás és Nusser Zoltán után ezúttal a 40 éves Pál Csaba kapta a százezer eurós (harmincmillió forintos!) díjat, melyet ha akar, a további kutatások finanszírozására fordíthat. Hétfőn délután tudta meg, hogy elnyerte a díjat, így még ideje sem volt kigondolnia, hogy mire költse. A Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság ezúttal is zártkörű tanácskozást követően választotta ki az idei díjazottat. A 8. alkalommal odaítélt elismerést Áder János köztársasági elnök adta át az MTA Dísztermében.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személy munkáját ismerjék el, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Idén a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Pál Csaba a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója 2008 óta, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszer-biológiai csoport vezetője. Orvos családból származik, de ő nem a családi hagyományt követte, inkább biológus lett, majd szakosodott és elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön. Volt alkalma kutatni Oxfordban, Heidelbergben, valamint Olaszországban is. Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet. Kérdésemre a kutatás gyakorlati hasznáról elmondta, hogy egy gyógyszer elkészülte és terápiás alkalmazása legalább tíz évet vesz igénybe.

? A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a magyar Nobel-díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben ? mondta el áprilisban Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak és szélesebb körben is megismertette a tudományos munka jelentőségét.

Pál Csaba iskolái: ELTE, egyetemi diploma (1998) és PhD Prof. Szathmáry Eörs irányítása mellett (2002). Elismerései: Angol Királyi Akadémia Ösztöndíja (2002), Talentum Akadémia-díj (2005), EMBO posztdoktori ösztöndíj (2005-2007), Ignaz Lieben-díj (2008), Szent-Györgyi Talentum-díj (2014). Az esti sajtófogadáson elmondta, hogy húszfős csapata jobbára PhD hallgatókból áll, közülük néhányan külföldi kutatóintézetbe készülnek, s ebben támogatja is őket. Reméli, hogy évek múltán visszatérnek, s több kutatót is idecsábítanak külföldről! Jelenleg is több külföldi dolgozik Szegeden. További részletek a kutatócsoport honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.

Szóljon hozzá!