ZETApress

hírportál

Fiatal tehetségek a Design Terminálban

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak ? nyilvános eredményhirdetést követően ? több mint két- és félmillió forint ösztöndíjat osztott ki ma délelőtt az Erzsébet téri Design Terminálban.

Az elismeréseket Dr. Pálinkás Józseftől, az NKFI Hivatal elnökétől és Sipos Imrétől, az EMMI helyettes államtitkártól, a verseny társszervezőjétől vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak. A négy első díjas közül Pázmándi Péter Zsolt (a budapesti Mechatronika Szakközépiskola) egy olyan, professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektort készített, amellyel a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.

Terék Viktor (a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola) munkája során gyakorlati tapasztalatot szerzett az üvegházakban nevelt növények fényhiányos időszakában jelentkező morfológiai és fiziológiai jegyekben egyaránt megnyilvánuló tünetkomplexum megismerésében, a fény, növekedésre, fejlődésre gyakorolt direkt hatásával foglalkozott. Tóth Bence és Kecskés Dániel (a budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközép Iskola) olyan okostelefonos-alkalmazást fejlesztett ki, amelynek segítségével akár több tíz méterről irányíthatjuk a kurzort, különféle előadások alatt kényelmesen tudjuk bemutatni a prezentációt. Király Szilvia (a budapesti Városmajori Gimnázium) fő célkitűzése pedig az volt, hogy az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét megvizsgálja 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D vázat benépesítse endothelsejtekkel.

Az idén kiválasztott, legtehetségesebb 22 pályázat ma 18 óráig, holnap 10-től 16 óráig között kerül bemutatásra a Design Terminálban. Pázmándi Zsolt Péter, Terék Viktor, Tóth Bences, Kecskés Dániel és Király Szilvia Magyarország képviseletében részt vesz szeptember 17-e és 22-e között Milánóban, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós értékes pénz- és külön-díjakért. A kiválasztott legtehetségesebb magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, illetve az International Wild Life Research Week-en versenyen.

Szóljon hozzá!