ZETApress

hírportál

Kőbányáról Kispestre

Kispesten is elindul a Kunyhóból lakásba-program. Az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié Csoport Kőbánya után Kispesten is elindítja Kunyhóból lakásba-programját. A program során három hajléktalan család kaphat lehetőséget arra, hogy sok év után kunyhó helyett szociális bérlakásba költözhessen ? tudtuk meg Kovács Verától.

A Sherwood-i (Kút-tói erdő) kunyhók lakói tavaly év végén kerültek nehéz helyzetbe, mivel az erdészeti hatóság el akarja bontani lakóhelyüket. A Város Mindenkié csoport elérte, hogy az Önkormányzat ne támogassa az elhelyezés nélküli kunyhóbontásokra vonatkozó tervet, és évente 2 felújításra váró bérlakást ajánljon fel a helyzet rendezésére. A Kunyhóból lakásba-program szakmai tartalmát, ahogyan Kőbányán is, az Utcáról Lakásba! Egyesület valósítja meg.

A leendő bérlők és önkéntesek részvételével az önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott, jelenleg az állapotuk miatt használaton kívüli bérlakások felújításra kerülnek. Az elsőként lakhatást szemléletnek megfelelően, amely a lakáshoz jutást nem a hajléktalan emberekkel végzett szociális munka céljának, hanem a kiindulópontjának tekinti, a beköltözőket az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális munkásai segítik abban, hogy hosszú távon megőrizzék önálló lakhatásukat. Az erdőlakók mostani helyzetével kapcsolatban a közelmúltban összefoglaló jelent meg a Város Mindenkié blogon.

A Kunyhóból lakásba-program segítségével elsőként özvegy Horváth Sándornénak nyílik lehetősége arra, hogy lakásba költözve ? hosszú idő után ? ismét együtt lehessen gyermekeivel. Krisztina 4 gyermeke jelenleg ugyanis gyermekotthonban él, amióta elvesztették lakhatásukat és a család az erdőbe kényszerült saját építésű kunyhóba. A szociális bérlakásba költözéssel megnyílik az út a családegyesítéshez. A gyerekek ezzel anyagi és érzelmi szempontból is nagyobb biztonságban élhetnének. Hiszünk abban, hogy mind Krisztina, mind a másik két érintett család esetében is minden szempontból fenntarthatóbb megoldás az önálló lakhatás az intézményes elhelyezéshez képest. A kispesti program megvalósításához jelenleg közösségi adománygyűjtés is zajlik.

Szóljon hozzá!