ZETApress

hírportál

Kunyhóból lakásba Kőbányán

A Kőbányai Önkormányzat és az Utcáról Lakásba! Egyesület 4 évre szóló együttműködési megállapodást írt alá. A megállapodásban az önkormányzat vállalta, hogy 2019-ig évente ? ahogy az előző két évben és idén is ? két felújításra szoruló szociális bérlakást bocsájt az Egyesület Kunyhóból lakásba-programjának rendelkezésére.

Kőbánya területén nagyon sok hajléktalan ember él saját maga építette kunyhókban és próbál a lehetőségekhez mérten önállóan élni és emberhez méltó körülményeket teremteni. Számukra a hajléktalanellátó intézmények nem nyújtanak valós alternatívát, hiszen önálló életvitelükhöz képest jelentős visszalépést jelentene. A piaci albérlet a magas lakhatási költségek miatt nem megfizethető számukra. A Kunyhóból lakásba-program a megfizethető költségű szociális bérlakások bevonásával és a housing first szemléletű szociális munkával ezeknek az embereknek igyekszik hosszú távú megoldást nyújtani.

A program lényege, hogy használaton kívüli, rossz állapotú szociális bérlakásokat civil összefogással és önkéntesek munkájával lakhatóvá teszünk, és oda kunyhóban élő hajléktalan párok költöznek be. A program fontos eleme, hogy a beköltözők aktívan részt vesznek a lakások felújításában. A program az összes résztvevő számára haszonnal jár, a hajléktalan emberek lakásba költözhetnek és az önkormányzat lakásállományának minősége is javul.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális munkásai az elsőként lakhatást szemléletnek megfelelően, amely a lakáshoz jutást nem a hajléktalan emberekkel végzett szociális munka céljának, hanem a kiindulópontjának tekinti, segíti a beköltözőket abban, hogy hosszú távon megőrizzék önálló lakhatásukat. ? A lakhatás elengedhetetlen a társadalomba beilleszkedéshez; a biztos lakhatás nyújtotta szilárd talajról az érintetteknek jobb esélyük van egyéb bajaik kezelésére is, mintha folyamatosan átmeneti megoldásokkal kéne beérniük, és hajléktalanként nap mint nap az életben maradásért küzdeni. Ma Magyarországon a lakhatás a teljes jogú társadalmi részvétel alapja is ? vélekedik Kovács Vera az Utcáról Lakásba! Egyesület tagja.

Az Egyesület kiemelt célja, hogy a Kunyhóból lakásba-programot jó gyakorlatként más önkormányzatok is átvegyék. Biztató fejlemény, hogy nyár végén Kispesten is elindul a program, ott három kunyhóban élő pár kap lehetőséget arra, hogy sok év után ismét lakásban élhessen. Idén, ahogy az előző évben is, a két szociális bérlakás felújítása a Habitat for Humanity Magyarországgal együttműködésben valósul meg. A Habitat for Humanity több budapesti kerületben folyó Elsőként Lakhatást! programjának keretein belül Kőbányán is vállalta a felújítás finanszírozását és lebonyolítását külföldi önkéntesek bevonásával. A programot a Saint-Gobain Initiatives Foundation és a Foundation Abbe Piere támogatja.

? Ez a pár lakás csak csepp a tengerben, mégis fontos üzenete van az Elsőként Lakhatást! módszer sikerének: a program azt mutatja, hogy az utcán élő hajléktalan emberek közvetlenül, az intézményi lépcsőket kihagyva is önálló otthonhoz segíthetők ? mondta Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. Szerinte a lakásvesztést, a hajléktalanságot megelőző, komplex programokra lenne szükség. Ugyanakkor a már hajléktalanná vált emberek többségének az átmeneti, intézményi keretek helyett az önálló lakhatás lenne a megoldás. Hisz ez képessé teszi őket az önálló, független életbe való visszatérésre, és ösztöni őket, hogy megteremtsék a lakhatásuk fenntartásához szükséges egzisztenciát.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület célja, hogy minél több közterületen élő hajléktalan ember költözhessen szociális bérlakásba. Emellett célja, hogy ezt innovatív lakáspolitikai eszközök bevezetésével és támogatásával segítse elő. Az Egyesület célja az Elsőként Lakhatást módszer hazai bevezetésében való aktív részvétel, és a szakmai módszertan megalapozása.

A Habitat for Humanity a világ 80 országában dolgozik azért, hogy minden emberegészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. Magyarországon 1996 óta dolgozik azért, hogy mindenki méltó otthonban élhessen. Közvetlen segítségnyújtás mellett ? felújítás, olcsó építőanyag, szaktudás biztosítása és önkéntes munkán túl ? a szervezet a szegények és kiszolgáltatottak érdekeit figyelembe vevő, igazságos lakáspolitika megteremtéséért is dolgozik.

Szóljon hozzá!