ZETApress

hírportál

Fényév az Akadémián

MTA SzékházAkadémiai aranyérem, fény a tudományban, a XXI. század szuper-mikroszkópja ? holnap kezdődik az MTA 186. közgyűlése. Milyen a magyar kutatók tudományos teljesítménye a nemzetközi mezőnyben? Mennyi pénzből gazdálkodik az Akadémia? Miért különlegesek az idén 150 éves Székház ablakai? Mi a különbség plágium és hamisítás között?

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megnyitójával kezdődik május 4-én hétfőn 10 órakor a Tudós Társaság 186. közgyűlése. A testület holnapi ünnepi ülését követően zárt ajtók mögött tárgyal a jövő évi tagválasztás irányelveiről. Másnap egyebek mellett megvitatja az Akadémia tevékenységéről, a 2014. évi költségvetésről, valamint a kutatóhálózat működéséről és eredményeiről szóló beszámolókat. Kedden kezdődnek a tudományos osztályok nyilvános rendezvényei is, amelyek témáit a nagyközönség számára is ajánljuk.

Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjét követően átadják a legrangosabb akadémiai kitüntetést, a kiemelkedő tudományos, közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenység elismeréséül az MTA Elnöksége által adományozott Akadémiai Aranyérmet. Ezután a magyar és az egyetemes tudományosság által nagyra becsült, kiemelkedő tudományos tevékenységért járó Akadémiai Díjak átadásával folytatódik az program. Az ünnepi ülésen veheti át egy, a gazdasági életben elismert szakember a tudományt és a kutatás-fejlesztést támogató munkát elismerő Wahrmann Mór-érmet, a jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok közül pedig az Arany János-életműdíjat kapja meg egy kutató. A tudomány közgondolkodásban betöltött szerepének erősítéséért a sajtó egy munkatársa Akadémiai Újságírói Díjban részesül.

A közgyűlés tudományos előadását a Fény Nemzetközi Éve programsorozathoz kapcsolódva Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a német Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója tartja Ezerarcú fény: a XXI. század szupermikroszkópja címmel. Az Akadémikusok Gyűlése hétfőn délután zárt ülésen tanácskozik a jövő évi akadémikusválasztás irányelveiről. Ugyancsak a közgyűlés első napjának délutánján tartják a Külső Tagok Fórumát. Az eseményen az Arany János-díjak és az Arany János-érmek átadása után az MTA és az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) közötti együttműködési megállapodást látja el kézjegyével az MTA részéről Lovász László elnök és Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke, illetve Sipos Gábor, az EME elnöke és Bitay Enikő, az EME főtitkára. A tanácskozás három előadása a határon inneni és túli tudományos közéletről ad átfogó képet. Szó lesz a tudományos közélet legfontosabb magyarországi fórumairól, a tudás társadalmi hasznosulásának erdélyi tapasztalatairól, valamint az amerikai magyar kutatók hazai szerepvállalásáról.

Május 5-én kedden reggel Lovász Lászlónak, az MTA elnökének az Akadémia 2014. évi tevékenységéről, valamint költségvetéséről és vagyoni helyzetéről szóló beszámolójával folytatódik az MTA 186. közgyűlése. Török Adám főtitkár az Akadémia kutatóhelyeinek tavalyi tevékenységét összegzi. A Közgyűlés beszámolót hallgat meg a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, valamint az MTA területi bizottságai 2014-es tevékenységéről is, és dönt az 1949 és 2014 között hozott határozatainak felülvizsgálatáról és deregulációjáról.

Már kedden megkezdődnek és május végéig tartanak a tudományos osztályok közgyűléshez kapcsolódó ülései. A tanácskozások témái közül több is kapcsolódik a Fény Nemzetközi Éve programsorozathoz. Szó lesz többek között a fény mezőgazdaságban betöltött szerepéről, a fény bőrkárosító hatásáról, a kémia (nap)fényes oldaláról, illetve a fénnyel kapcsolatos földtudományi kutatásokról. Az idén 150 éves MTA Székház építésének történetéről és azokról a feladatokról, amelyeket a műemlék gondozása ró a szakemberekre, egy kiskonferencián tudhatnak meg érdekességeket az résztvevők. Tudományos tanácskozáson és kerekasztal-beszélgetésen cserélnek véleményt a tudás értékéről és az érték tudásáról filozófusok, közgazdászok és neveléstudományi szakemberek, és egész napos tudományos ülésen több nézőpontból vizsgálják majd a plágium problémáját a téma neves kutatói.

Szóljon hozzá!