ZETApress

hírportál

Akadémiai Lendület

Lendületes eredmenyhirdetésÁtlépi a százat a Lendület kutatócsoportok száma ? tudtuk meg délelőtt a Széchenyi István téri MTA Székház I. emeleti Felolvasótermében. Fotónk Szigeti Tamás (MTA) felvétele.

Kik voltak a Homérosz eposzaiban megénekelt görög harcosok Kárpát-medencei kortársai? Miért volt a Magyar Királyság a középkori Európa gazdaságának egyik mozgatórugója? Hogyan támogathatja a matematika a hatékonyabb üzleti befektetéseket? Mennyire megbízhatók az okos-eszközök, ha már az életünkről van szó? Hogyan lesz pontosan rákkeltő egy káros szokás vagy környezeti hatás? ? Az MTA Lendület programjának idei 12 nyertese többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Munkájukat az Akadémia 400 millió forinttal támogatja.

Az Akadémia elnöke 2009-ben hirdette meg a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott kiválósági programot, a Lendületet. A Lendület célja a kutatók elvándorlásának visszaszorítása, a tehetség-utánpótlás biztosítása, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítése, valamint az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelése. 2014-ig összesen 97 kutatócsoport jött létre az akadémiai intézményekben és az egyetemeken.

Idén 96 pályázóból 12 nyertes

A tudományos fokozattal rendelkező kutatók ? életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően ? két kategóriában pályázhattak. A Lendület I. támogatásával az önálló kutatói pályájukat kezdő, 38 év alatti, kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók folytathatják tudományos munkájukat. A nyertesek vállalják, hogy a kiválósági program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting vagy Consolidator Grant kategóriájában.

A Lendület II-t a már sikeres, önálló kutatói pályát folytató 35-45 év közötti, nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók számára hirdette meg az MTA. E kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület program keretében végzett kutatásaik során vagy azok befejezésekor pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator vagy Advanced Grant kategóriájában.

Az idei Lendület-pályázatra 96-an jelentkeztek. A pályázók 44 százaléka az élettudományok, 42 százaléka a matematikai és természettudományok, 14 százaléka pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok területéről nyújtott be kutatási programot. Ezek a számok is mutatják, hogy itt van még tennivaló: a Lendület program egyik tervezett megújításaként az Akadémia szeretné elérni, hogy a pályázati sikeresség jelentősen növekedjen a bölcsész- és társadalomtudományok területén. Jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen testre szabott megoldásokkal lehetne ezt megvalósítani.

A továbbra is kiválósági programként futó Lendület megújítását egy másik területen is tervezi az MTA vezetése. A Lendület programba eddig főként alapkutatást végző kutatók kapcsolódtak be, holott rengeteg tehetséges fiatal szakember dolgozik az alkalmazott kutatások területén is. A tervek szerint a programot ebben az irányban is kiterjesztik a következő években, olyan iparvállalatokkal együttműködve, amelyek jelentős innovációs tevékenységet végeznek Magyarországon.

A mostani 12 nyertes közül hárman az I-ben, kilencen a II. kategóriában folytatják tudományos munkájukat, öten a matematikai és természettudományok, négyen az élettudományok, hárman pedig a bölcsészet- és társadalomtudományok művelői. Hat nyertes pályázó akadémiai kutatóközpontban vagy -intézetben, hat pedig egyetemen alapíthat önálló csoportot. Külföldről négy kutató érkezik haza. A Magyar Tudományos Akadémia öt éven keresztül 400 millió forinttal támogatja kutatási programjukat.

Szóljon hozzá!