ZETApress

hírportál

Új MAN buszok Budapesten

Májusban 25 új MAN busz érkezik Budapestre. Idén a BKK, a főváros közlekedésszervezője a által lefolytatott buszüzemeltetési közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 75 új, klimatizált, alacsony-padlós, a legkorszerűbb környezetbarát motorral felszerelt szóló MAN Lion?s City A21 autóbusszal bővül a fővárosi buszflotta.

Közülük 25 május péntekein több lépcsőben áll forgalomba a fővárosban: május 1-jén, 8-án és 15-én. Az új járművek a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján Budapest déli városrészeiben közlekednek majd a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében ? tudtuk meg délelőtt Dél-Budán, az Andor utcai sajtótájékoztatón. A buszflotta megújításának célja, hogy a magyar fővárosban is kényelmes, alacsony-padlós, klimatizált, a legkorszerűbb EURO 6-os, környezetbarát motorral szerelt, magas utazási komfortot nyújtó járművek közlekedjenek az elavult, környezetszennyező, magas-padlós régiek helyett. Az új autóbuszokat a VT-Arriva Kft. üzemelteti majd. Fotóink Nyitrai Dávid felvételei.

Az új autóbusz-üzemeltetési modell keretein belül forgalomba álló 75 darab szóló járműnek köszönhetően a BKK Zrt. autóbuszvonalain közlekedő állomány immár közel 65 százaléka alacsony-padlós lesz, mely nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. A légkondicionált utastér a forró nyári hónapokban teszi majd komfortosabbá utasaink közlekedését. A járművekkel végzett szolgáltatásra vonatkozó keretszerződés 8+2 évre szól. Az éves becsült érték évi hétmilliárd forint szolgáltatással együtt.

Az MAN Lion?s City A21 autóbusz

A buszok az MAN számos nagyvárosban közlekedő típusai, melyekből eddig több tízezer példány készült. Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthető, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, ezzel megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést. A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó. A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak.

Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást. A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel. A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, mely a teljes utastérre való rálátással rendelkezik. Az új autóbusz-üzemeltetési rendszer lényege, hogy a szolgáltatást megrendelő BKK Zrt. a BKV Zrt.-n kívül ? pályáztatás útján ? más magántársaságokat is megbíz egy-egy vonal vagy vonalcsoport üzemeltetésével, akiknek ehhez biztosítaniuk kell a szükséges új és környezetkímélő járműveket. Az új buszokat bemutató videó idekattintva látható.

Szóljon hozzá!