ZETApress

hírportál

Bolyai-díj nyolcadszor

Bolyai-díjasok15 évvel ezelőtt adták át az első Bolyai-díjat a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréseként. A díj alapítóinak célja az volt már a kezdetekkor is, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket.

A mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság idén ismét odaítéli a százezer euró díjazású elismerést. Az idei Bolyai-díjat az eddigi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között adja át az MTA Duna parti Székházában Áder János köztársasági elnök május 17-én evasárnap este ? tudatta Antik Dalma senior PR manager. Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a Bolyai-díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés.

Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak, amelyben az alapítvány is mindegyikük segítségére van, hiszen azon munkálkodnak, hogy a médiában minél többször megszólalhassanak szakterületüket népszerűsítve. ? A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a magyar Nobel-díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben. Ennek egyik alapvető kritériuma és feltétele az volt, hogy a díjbizottság valóban a tudomány általánosan elismert és elfogadott képviselőiből álljon és döntései egyöntetűen elfogadottá váljanak ? véli a rektor.

Az első Bolyai-díjat 2000-ben Dr. Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke kapta, majd a sorban követte őt 2002-ben Dr. Roska Tamás informatikus, aki tavaly június 17-én elhunyt, 2004-ben Dr. Bor Zsolt fizikus, 2007-ben Dr. Lovász László matematikus, az MTA jelenlegi elnöke, 2009-ben Dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, 2011-ben Dr. Perczel András vegyész, majd 2013-ban Nusser Zoltán neurobiológus. A munkásságukat tavaly nyáron bemutató könyvről idekattintva olvashatunk.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés tudományterülethez nem köthető, egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök.

A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt: ? A vezető magyar infokommunikációs szolgáltatóként kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy támogassunk minden olyan kezdeményezést, amely méltó módon ismeri el a jövőnket megkönnyítő tudományos teljesítményeket. A magyar tudástőke itthon tartásának a megfelelő elismerés lehet az egyik legerősebb alapja ? mondta el Rékasi Tibor, vállalat vezérigazgatója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pál Csaba biológus a 8. Bolyai-díjas | ZETApress

Szóljon hozzá!