ZETApress

hírportál

Hírolvasás vakoknak

VodafoneMa délután debütált a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány összefogásával megvalósult Lapról Hangra Felolvasói Alkalmazás, amelynek célja, hogy könnyebbé tegye a látássérültek számára híreket, újságcikkeket felolvasó önkéntesek munkáját.

Az alkalmazás elindítása mellett az Informatika a Látássérültekért Alapítvány egy éves együttműködési megállapodást írt alá a Vodafone Lechner Ödön fasori Székházában három kiemelkedő és elismert hazai oktatási intézménnyel, amelynek hallgatói és dolgozói az elkövetkező egy év során önkéntes munkában, havonta több mint 300 újságcikket olvasnak és töltenek fel a látássérültek számára létrehozott Lapról hangra-oldalra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a GNM Színitanoda és a Komlósi Oktatási Stúdió (KOS) szinte gondolkodás nélkül mondott igent a nemzetközileg is egyedülálló összefogásra a látássérültek tájékozódási, művelődési, és szórakozási lehetőségeinek bővítése érdekében.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány programjának célja, hogy biztosítsa a látássérültek (vakok és gyengén látók) számára, hogy a Lapról hangra oldalon élő szóban, emberi hangon hallgathassák meg a jelenleg csupán nyomtatott formában hozzáférhető újságok, folyóiratok írásait. A 2011-ben létrehozott, térítésmentes szolgáltatást nyújtó oldalra az elmúlt 4 évben közel ezer önkéntes felolvasó mintegy 2600 cikket töltött fel, azonban komoly kihívást jelent az Alapítvány számára, hogy az elérhető tartalom folyamatosan frissüljön.

? A látássérültek számára különösen fontos, hogy a felolvasó képes-e színessé, személyessé tenni az olvasott szöveget, hogy kellemes-e a hangja, stílusa. A három iskola kommunikációs, illetve beszédkészség-fejlesztő képzésében részesülő hallgatói által felolvasott szövegek ily módon valódi csemegét jelentenek majd nekünk. Az együttműködéssel jelentősen megnövekszik, és folyamatosan frissül az oldalra feltöltött cikkek mennyisége is, ami komoly segítség látássérült felhasználóink, köztük jómagam számára ? mondta Agárdi Szilvia látássérült énekeső, a Vodafone főállású angyala.

Minőségi hírfogyasztás nyolcvanezer látássérültnek

Szilvi Vodafone-angyalként tavaly szeptembertől segíti az Alapítvány munkáját a Lapról hangra-program országos népszerűsítésével. Az énekesnő a Vodafone-nal közösen kérte fel az együttműködésre a három oktatási intézményt. Az ELTE, a GNM Színitanoda és a KOS szinte gondolkodás nélkül mondott igent. A ma délután aláírt szerződés értelmében a három iskola egy éven keresztül havonta több mint 300 felolvasott cikket tölt majd fel a Lapról hangra-oldalra, a következő 12 hónap során tehát közel két és félszeresére nőhet az oldalon meghallgatható írások száma. A vállalások megvalósíthatóságát az a ma bemutatott, mobiltechnológián alapuló, nemzetközi szinten is egyedülálló alkalmazás teszi lehetővé, amellyel lényegesen egyszerűbbé válik az önkéntes felolvasók számára a cikkek okos-telefonról történő feltöltése. A megjelenteket a GNM Színitanoda június 5-én 18 órára meghívta A Tom Sawyer kaland című előadására, melyről majd mi is beszámolunk.

? Örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk a Magyarországon élő mintegy nyolcvanezer látássérült minőségi hírfogyasztásának elősegítésében ? mondta el Suba János, a Vodafone Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója. ? A Vodafone felelős vállalatként elkötelezett az esélyegyenlőség és a civil szféra fejlesztése mellett. Alapítványunk 2003-as megalakulása óta több mint egymilliárd forint támogatást osztott szét civil partnerei között, ezen felül 2007 óta biztosítunk speciális tarifacsomagokat fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek számára, 2014 őszén bevezetett akadálymentes tarifacsomagjainkkal pedig jelentős kedvezményeket kínálunk a fogyatékkal élők számára ? tette hozzá az igazgató. A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával és az Adatközpont Kft. közreműködésével készült Lapról hangra Felolvasói Alkalmazás ingyenesen letölthető, a Google Play Áruházból és Android 4.0-ás, vagy ennél magasabb verziójú operációs rendszeren működtethető. Az alkalmazás képes a hang MP3-ban való rögzítésére, majd a felolvasott szöveget egyetlen gombnyomással fel is tölti az internetre.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 22. Könyvfesztivál holnaptól | ZETApress
  2. Tom Sawyer a Stefánián | ZETApress

Szóljon hozzá!