ZETApress

hírportál

Vízi-bivalyok Tiszatarjánban

Vízi-bivalyTermészetvédelem a kistelepülések szolgálatában. Mi köze a bivalyoknak és a hódoknak Tiszatarján olcsóbb fűtésszámlájához? ? Elfoglalták ártéri otthonukat a vízi-bivalyok, melyek a WWF Magyarország és Tiszatarján fenntartható területkezelési mintaprojektjének jelképeivé váltak.

Alkalmazkodó földhasználat, értékteremtő szaktudást adó közmunka program és egy kistelepülés, amely a saját lábára áll. A WWF Magyarország 2007 óta dolgozik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarjánnal. A fenntartható ártéri tájhasználaton alapuló modell segítségével a település olyan komplex megoldáson dolgozik, amely az intenzív mezőgazdaság, az éghajlatváltozás és a betelepült özönnövények hatására leromlott értékes természeti területeket a súlyos helyi társadalmi problémákkal összekapcsolva kezeli.

Az együttműködés eredményeképpen Tiszatarján évente 90 tonna CO2 kibocsátását és 55 ezer m3 földgáz használatát váltja ki azzal, hogy a közmunka program keretein belül mintegy 400 tonna gyalogakáctól tisztított meg 90 hektárnyi árteret. ? A gyalogakácból szerzett tüzelőanyaggal 8 kazánt fűtünk négy helyi közintézményben. Lehetőségünk van sokkal hatékonyabban rendelkezni a költségvetésünk felett, hiszen a téli fűtéshez szükséges biomassza túlnyomó részét mi magunk állítjuk elő. Örülünk az eredményeknek, és bízunk a folytatásban ? közölte Bögre Lajosné, Tiszatarján polgármestere.

? Olyan földhasználat kialakítása a cél, amely jobban alkalmazkodik az éghajlatváltozás miatt is egyre gyakoribb jelenségekhez, amilyenek például az árvizek, belvizek és aszályos időszakok. Mivel a természeti értékek megőrzése, illetve a helyi sajátosságokhoz igazodó földhasználat kialakítása éppolyan fontos cél, mint amilyen az elvándorlás megakadályozása és a helyben boldogulás lehetőségének megteremtése, ezért olyan megoldást kellett kidolgoznunk, amely a természet és a helyi közösségek érdekeit egyaránt figyelembe veszi ? fogalmazott Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Energetikai és Éghajlat-változási programjának vezetője. ? Az évek óta sikeresen működő modell elterjesztése további eredményeket hozhat. A Toyota Nemzetközi Környezetvédelmi Alapjának segítségével idén tovább fejlesztjük a programot, újabb területeket kapcsolunk be a fenntartható kezelési programba, és a mai naptól öt fiatal vízi-bivaly biztosítja majd a hullámtéri vizes élőhely egészséget, és egyben az ökoturisztikai vonzerőt ? folytatta a programvezető.

A megtisztított ártéri területek természetes állapotát legeltetéssel tartják karban az őshonos vízi-bivaly segítségével, ami lelegeli, letapossa az invazív cserjék friss hajtásait, így megakadályozza további elterjedésüket. A terület élővilágát tovább gazdagítják a hódok és a nemrégiben visszaköltözött fekete-gólyák is. A bivalyok költöztetése mellett hódnyomok felismerésével és madár-odúk kihelyezésével vonták be a helyi közösségek legifjabb generációit az hullámtéri rehabilitációs programba. A Toyota Nemzetközi Alapjának elnyerése mellett, a projekt a múlt héten, településfejlesztés kategóriában nyerte el a IV. Greennovációs Nagydíjat ? tudatta Zanin Éva PR kommunikációs munkatárs.

Szóljon hozzá!