ZETApress

hírportál

Autópályán Egerig

Kormányfő és polgármesterNégysávos autóút fogja összekötni 2018-ra Egert az M3-as autópályával a mai megállapodás szerint, amelyet délután írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Egerben Habis László polgármesterrel ? tudtuk meg az m1-en élőben sajtótájékoztatójukon.

A kormányfő ? aki a délelőtti gyöngyöshalászi alapkőletételről érkezett Egerbe ? elmondta: a megállapodásnak része az is, hogy az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó- és vízilabdaközponttá fejlesztik. Emellett ? a már zajló rekonstrukciókon túlmenően ? hatmilliárd forintból folytatódik az egri vár fejlesztése is. Megállapodás született arról is, hogy a MÁV átad Egernek egy 9 hektáros terület, hogy abból ipari park lehessen, amely a város saját területeivel együtt húszhektáros lehet majd.

Az összesen mintegy ötvenmilliárd forint értékű fejlesztési programról a kormányfő azt mondta, hogy a város legújabb kori történetének talán egyik legjobb megállapodását kötötte meg. Az egriek és a város térségében élők érdekeit szolgáló megállapodás a soproni után a második a Modern városok programban ? ismertette Orbán Viktor. Arról is beszélt, hogy a világban zajló változások nyomán 4-5 év múlva nem fogunk ráismerni arra a közegre, amelyben ma élünk. Kézzelfogható jelei lesznek ennek a változásnak a világgazdaságban, a világ külpolitikai rendszerében, a fejlesztéspolitikában és az oktatáspolitikában is.

? Ha mi, magyarok nem hozunk létre új gazdaságpolitikát, ha nem tesszük világossá, hogy újfajta külpolitikára van szükségünk, ha nem korszerűsítjük az oktatási rendszerünket, akkor Magyarországot ebben a most formálódó világban nem lehet sikerre vinni! ? mondta a kormányfő. Rámutatott: a vidéki Magyarország fejlődésének kulcsa a vidéki városokban van. Erős vidéki városok nélkül nem lesznek erősek a falvak sem, ezért vidéki erőcentrumokat kell létrehozni. ? Lejárt a kis halak és a nagy halak ideje, ma már a gyors halak a vizek urai! ? utalt a rövid időn belül tető alá hozott megállapodásra Orbán Viktor. Riporteri kérdésre elmondta: a kormányzat célja, hogy minden megyei jogú várost 2018-ig bekapcsoljanak a már létező autóút- és autópálya-rendszerbe, illetve hogy az autópályák elérjék az országhatárt. Azt kérte ugyanakkor: a Kárpátalján kialakult nehéz helyzet okán minden megyei jogú város ? a testvérvárosi kapcsolatokon túlmutatóan ? patrónusként segítse az ott élő magyarokat!

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy Eger a hősiesség, a helytállás és a hazaszeretet városa. Felidézte: tavaly december óta az egri vár nemzeti emlékhellyé vált a parlament döntése nyomán. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány átvállalta a város nyolcmilliárd forintos adósságállományát, lehetővé téve ezzel a még ambiciózusabb tervek megfogalmazását.

Szóljon hozzá!