ZETApress

hírportál

Útfelújítás Pesttől Hevesig

ÚtépítésMegújult a 31-es számú főút Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakasza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában Pest megye határától Heves megye határáig, 30,6 km hosszan befejeződött a 31. számú főút korszerűsítése ? tudatta az NFM Kommunikáció.

A kivitelezési munkálatok 2013 végén kezdődtek meg, a 11,5 tonnás burkolaterősítés a külterületi szakaszok mellett érintette Jászjákóhalma és Jászapáti belterületét is. A felújított útszakaszt Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Pócs János, a térség országgyűlési képviselője és Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs vezetője adták át ma délben Jászapáti centrumában a Hősök tere és a Petőfi Sándor út kereszteződésében található körforgalomnál.

A beruházás során kiszélesített főút a burkolaterősítés után alkalmassá vált a 11,5 tonnás tengelyterhelés károsodás nélküli elviselésére. Felújították az Öreg-Hajta, a Zagyva és a Tarna hidakat, Jászapátiban körforgalmat, az érintett településeken több mint 110 új parkolóhelyet alakítottak ki. Jászberény és Jászjákóhalma között 600 méter hosszan a területen élő veszélyeztetett kék vércsék védelme érdekében madárvédő légvezetéket építettek. Jászapáti és Jászjákóhalma települések közigazgatási határainál forgalomlassító szigeteket telepítettek. Átépült 36 buszöböl és 16 buszváró, két tengelysúlymérő és egy meteorológiai állomást létesült.

? Az elmúlt években országszerte több mint 440 kilométeren mentek végbe hasonló beruházások, és több mint 210 kilométer új útszakasz épült a Közlekedés Operatív Program forrásaiból. A jászsági fejlesztés 23,1 km hosszon tovább folytatódik és 2015 végéig be is fejeződik Heves megyében, Dormánd belterületéig. A közelmúltban bejelentett útfelújítási programban 68 milliárd forintból 580 kilométernyi út újul meg idén a Magyar Közút beruházásaiban ? mondta el Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

? A Jászság úthálózata összesen napjainkig mintegy 24 milliárd forintból megújult. Ezek közül kiemelt jelentőségű a 31-es számú főút felújítása. Annak idején vállalkozóként, majd polgármesterként számos alkalommal találkoztam azzal a kritikai észrevétellel, hogy hiába a Jászság és Jászapáti kiváló adottsága, iskola, város, gyógyfürdő, ipari park, ha rossz az infrastruktúra. Ha rossz az első benyomás, mikor az ideérkezőket kátyúk, defektek és olykor ebből adódó balesetek fogadták. Mára a Jászságba érkezők és átutazók autópálya minőségű útvonalon közlekednek. Biztonságban várjuk haza a családtagokat, a befektetőket és az erre közlekedőket ? tette hozzá Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.

? A 31-es főúton az elmúlt 5 évben 86 baleset történt, amiből 7 halálos, 28 súlyos és 51 könnyű sérülés volt. A főút leromlott műszaki állapota miatt számos külterületi szakaszon 60km/h-s sebességkorlátozás volt érvényben, amely a korszerűsítést követően megszűnt. A 11,5 tonnás új, szélesebb burkolat növeli a forgalom biztonságát, javítja a közút szolgáltatási színvonalát. A 9,68 milliárd forint értékű fejlesztés 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósult meg ? emelte ki Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

Szóljon hozzá!