ZETApress

hírportál

Szabadság téri emlékezet

Felszabadulásra emlékezőkNem lehetünk nyertesek az Oroszország elleni konfliktusban! ? mondta Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke. Szerinte a II. világháború arra tanít, hogy Magyarország nem nyerhet egy olyan konfliktusban, amelyet a nagyhatalmak Oroszország ellen vívnak.

A magyar és a szovjet himnusz hangjai után Thürmer Gyula ma délelőtt a belvárosi Szabadság téri szovjet hősi emlékmű előtt, az USA budapesti nagykövetsége közelében pártja felszabadulási, április 4-ei megemlékezésén kifogásolta, hogy a kormányzat az Egyesült Államok, Németország és a NATO mellé állt az ukrajnai konfliktusban ahelyett, hogy nemzeti érdekeinket képviselné.

A pártelnök zömében idősek alkotta mintegy félszáz fős hallgatósága előtt elmondta: a kárpátaljai magyarságot nem lehet úgy megvédeni, hogy hazánk a fasiszta-nacionalista ukrán kormány mellé áll, és vállalja a háborút Oroszországgal szemben. A fasizmus ellen csak úgy lehet küzdeni, ha megszüntetik annak kiváltó okait, a nyomort, a szegénységet, a kizsákmányolást, az igazságtalanságot, a pénzügyi tőke uralmát, a kapitalizmust!

Thürmer Gyula kiemelte: a hetven évvel ezelőtti április 4-e akkor is egy új élet nyitánya volt, ha a mai politika azt a bűnös évtizedek nyitányaként akarja beállítani. ? Magyarország a II. világháború vesztese volt. Nem sajnálkoznunk kell, nem átírni a valóságot, hanem tanulni a múltból! ? jelentette ki. A pártelnök gondolatait a meghívott orosz, kazah, belorusz és szíriai diplomaták is végighallgatták, s koszorúikat is elhelyezték.

A Magyar Munkáspárt XXVI. Kongresszusa március 28-án, múlt szombaton választotta ismét a párt elnökévé az 1989. december 17-től regnáló Thürmer Gyulát. Arról is ott döntöttek, hogy a Munkáspárt 2018-ban mind a 106 országgyűlési választókerületben indít képviselőjelöltet. Jövő vasárnap Tapolcán is lesz egy megmérettetésük: az április 12-i időközi országgyűlési képviselőválasztáson Filemon János lesz a Magyar Munkáspárt jelöltje Veszprém megye 03. számú egyéni választókerületében.

Szóljon hozzá!