ZETApress

hírportál

A jövő már jelen van

Hibrid és elektromos autók mutatkoztak be az E-mobilitás Napon az Élhető Jövő Parkban. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) partnereként sajtótájékoztatón mutatta be tegnap a Mercedes-Benz a jövőnket meghatározó hibrid, plug-in hibrid és elektromos technológiákra épülő járműveket Fóton.

Magyarországon elsőként itt mutatkozott be az új, jövőbe mutató elektromos B-osztály, de az esemény résztvevői közelebbről megismerhették az S-osztály Plug-In Hybrid-et, a C-osztály hibrid változatát, az elektromos smart fortwo-t, valamint a smart e-bike elektromos kerékpárt is. Ráadásul a vendégek a belvárosból egy hibrid meghajtású busz segítségével juthattak ki a Gyermekmentő Szolgálat fóti intézetébe ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az elektromos autózás infrastruktúráját tekintve egyedülálló fóti Élhető Jövő Park különleges eseménynek adott tegnap otthont. Az esemény középpontjában a Mercedes-Benz, az ELMŰ és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat környezetvédelmi törekvései, valamint az emissziómentes közlekedés érdekében tett erőfeszítései állnak. Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ igazgatóságának elnöke és Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója egy izgalmas rendezvényen engedtek betekintést a hazai e-mobilitás és hibrid meghajtás jelenlegi helyzetébe és innovatív megoldásaiba. A jelenlévő szakemberek, fiatal mérnökhallgatók és a sajtó képviselői az e-mobilitásról tartott prezentációk után tesztvezetésen is részt vehettek a járművekkel.

? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kiemelten fontosnak tartja az új nemzedék jövőjét, ezáltal katalizátora minden olyan törekvésnek, mely a környezet épségének megőrzését, a zöld-innovációs technológiák népszerűsítését tűzi ki célul. A 2013-ban átadott, 300 millió forintból a Gyermekmentő fóti Lovasterápiás Központjának területén kialakított Élhető Jövő Park létrehozásának is éppen ez volt a célja: a decentralizált energiatermelés működtetése, tanulmányozása és a megújulóenergia-forrásokkal kapcsolatos oktató-kísérleti munka számára optimális környezet kialakítása. A megújulóenergia-park részeként megvalósult Látogatóközpont kiváló lehetőséget biztosít oktatási, kutatási és demonstrációs célokra, a megújulóenergia-termeléssel kapcsolatos ismeretek bemutatására. A jövő mérnökei egy helyen, koncentráltan tanulmányozhatják a megújuló bázisú energiatermelés elemeit, a termelők integrációját és hálózati hatásait, így a megszerzett ismeretek további fejlesztések irányába mozdíthatják a kutatókat ? mondta el Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

? Felelős autógyártóként egyszerre kell biztonságos és egyedülálló vezetési élményt nyújtanunk vásárlóinknak, valamint olyan jövőbe mutató megoldásokat javasolni, melyek csökkentik a károsanyag-kibocsátást, hosszú távon pedig teljesen mértékben emisszió-mentes mobilitást tesznek lehetővé ? hangsúlyozta Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A plug-in hibrid autózás jövőnk egyik kulcsa, ezért a Mercedes-Benz nemrégiben megfogalmazta új stratégiáját ezen a téren, melynek alapján összesen tíz új plug-in hibrid modell érkezik 2017-ig. Ugyanakkor a károsanyag-kibocsátást mellőző, kompakt Mercedes-Benz B-osztály Electric Drive még ennél is távolabbi jövőbe mutat. Ez egy olyan családi autó, mely kényelem, menettulajdonságok, és nem utolsó sorban formaterv szempontjából is teljes mértékben megfelel a belső égésű motorral hajtott változatának. Ám mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszi, így jelentős mérföldköve a Mercedes-Benz hosszú távú stratégiájának.

? Társaságcsoportunk hosszú ideje elkötelezett a környezetbarát technológiák és a tiszta energia iránt, ezért is kívánunk az elektromos autózás úttörői lenni Magyarországon. Az Elmű-Émász csoport anyavállalata, az RWE európai tapasztalataira építve 2010-ben indítottuk útjára Magyarországon is Elektromos Mobilitás Programunkat. Kezdeményezésünk célja a hazai közúti közlekedés átalakulásának elősegítése, valamint az energiatudatos, a környezetért és a jövőért felelős gondolkodásmód elterjesztése. Erőfeszítéseink valódi értéke akkor mutatkozik meg, ha azokról széles körű tájékoztatást nyújtunk, és valamennyi érdeklődő számára megismerhetővé tesszük programunkat, ezért örömmel veszünk részt egy ilyen izgalmas és hiánypótló rendezvényen ? mondta el Dr. Marie-Theres Thiell asszony, az ELMŰ igazgatóságának elnöke.

A Mercedes-Benz már több éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. 2012-ben jótékonysági aukcióra bocsátotta az első Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztályt. Az akció segítségével a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 20 millió forint adományban részesült. 2013-ban pedig többek között a Segíts egy mosollyal kampány keretében az első hazai CLA-modell felületének értékesítésével segítette a szervezet tevékenységét. Ebből a kampányából több mint 6,5 millió forint támogatás gyűlt össze. Idén januárban a kecskeméti Mercedes-gyár szalagjáról legördült az első CLA Shooting Brake, melyet a Mercedes-Benz számos különleges tárgy mellett egy nagyszabású gálaest keretében árverez el május 28-án csütörtökön. Ennek bevételét a cég szintén a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlja majd fel.

Szóljon hozzá!