ZETApress

hírportál

Ismét kapcsolt a világ!

A Föld ÓrájaMinden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények helyi idő szerint március 28-án szombaton 20:30-kor. Tegnap este Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, amellyel együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson!

A WWF Magyarország kihirdette a 2015. évi Föld Órája fővárosát is: idén Vác nyerte el a kitüntetést. Szombaton este fél 9-kor Szamoa (Óceánia) fényei hunytak ki először, majd a Föld Órájának hatvan perc sötétsége végigsöpört a világon, amely mára az éghajlatváltozás elleni tettek motorjává és szimbólumává vált. A Föld legnagyobb önkéntes akciójában már 172 ország vett részt, 42 ezer Föld Órája eseménnyel ünnepeltek világszerte. Elsötétült a párizsi Eiffel-torony, a San Francisco-i Golden Gate híd, a londoni Big Ben, a Kínai nagy Fal, a New York-i Empire State Building vagy a Sydney-i Operaház. Világszerte negyven, az Unesco Világörökségi listáján szereplő látványosság is sötétségbe borult, köztük az athéni Akropolisz, az Edinburgh-i vár Skóciában, vagy a Budai Várnegyed.

Magyarországon is kialudt hetven település fénye, köztük Vác díszkivilágítása. A Bálna Budapestben tartott központi Lekapcsoló Eseményen a WWF Magyarország egy várostáblát is átadott a nyertes városnak. A település azzal érdemelte ki a címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember munkája eredményeképpen 14,5 hektárnyi területről 5143 kg szemetet szedtek össze. A zöldítő napon sor került még a város Ligetében található sövénysor megmetszésére, valamint 400 cserje és bokor, 50 levendula, 5 szomorúfűz, 3 kőrisfa telepítésére is.

Magyarország legkisebb és legnagyobb települései közül is sokan csatlakoztak a WWF Magyarország kihívásához. A legkisebb pályázó település, a mindössze 319 lakosú Uppony, melynek önkéntesei megmutatták, hogy egyetlen napnyi összefogás elegendő ahhoz, hogy az egész település területét megtisztítsák, és terei tisztábbak és zöldebbek legyenek. ? A Föld Órája a 60 perc sötétségen túl a valódi tettekről és a változásról szól. Világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért, amely a Föld Órája kezdeményezés erejét mutatja ? mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

? Százezer aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen. De a Föld Órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is ? folytatta az igazgató. ? Minden egyes ilyen tett egy újabb esélyt ad arra, hogy mi emberek tovább élvezhessük a természet ajándékait. Hiszen a Földnek nincsen szüksége ránk. Nekünk embereknek van szükségünk a Földre és mindarra, amit adni tud ? fejezte be Sipos Katalin.

Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld Órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is mozgósították a klímaváltozás ellen tenni kívánókat: a WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízi-bivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalják majd el ártéri új otthonukat. Bővebb információ erről idekattintva olvasható ? tudtuk meg Zanin Évától.

Szóljon hozzá!