ZETApress

hírportál

Munkavállalás az Európai Unióban

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy a viszonosság elvét alkalmazva megszünteti az akadályokat a hazánkban dolgozni kívánó olasz munkavállalók előtt. Mára kisebbségbe kerültek az uniós 15-ök között azok az országok, amelyek fenntartják a korlátozásokat a magyar munkavállalókkal szemben. Az Olaszországban július 27-én bejelentett intézkedéssel tovább bővült azoknak a ?régi? tagországoknak a száma, amelyek korlátozás nélkül megnyitották munkaerőpiacukat a magyar munkavállalók előtt.

A munkaerőpiacukat megnyitó EU-tagállamok munkavállalói előtt szabad az út Magyarországon is, a korlátozásokat fenntartókkal (Ausztria, Németország) szemben ugyanakkor érvényben maradnak a hazai korlátozások. A különböző kedvezményeket alkalmazó országokból (Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg) érkezők pedig könnyítésekkel vállalhatnak munkát Magyarországon.

Az Európai Unió munkaerőpiacán lényegesen javultak a munkavállalás lehetőségei és az eddigi tapasztalatok azt igazolták, hogy alaptalanok a jelentős magyar munkaerő-vándorlástól tartó félelmek.

Az unió ?régi? tagállamai, azaz a tizenötök, illetve a közösséggel szerződéses viszonyban álló országok legfeljebb hét évig (2+3+2) korlátozhatják a munkaerőpiacukra való bejutást, vagy utasíthatják el a Közép-Kelet-Európából érkezőket. A tagállamok többsége ugyanakkor felismerte, hogy munkaerőpiacára nemcsak hogy nem jelentenek veszélyt az új tagállamok állampolgárai, hanem számtalan üres álláshelyet tudnak betölteni velük, ezért is döntöttek többen ? ha nem is a teljes nyitás, de ? a munkavállalás megkönnyítése mellett.

Ami az EU-n kívüli, de a tagállamokkal szerződött országokat illeti, Izland feloldotta, Norvégia, Svájc és Lichtenstein viszont egyelőre fenntart korlátozásokat a magyar munkavállalókkal szemben, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A munkaerőpiacukat 2004. május 1-jével megnyitó tagállamok

Nagy-Britannia A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli. Az EU8-akból érkező munkavállalóknak ugyanakkor kötelezően regisztráltatniuk kell magukat (Workers? Registration Theme). A regisztráció monitoring célú. Amennyiben a munkavállaló regisztráltatta magát, és megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek, jogosulttá válik a gyermek után járó adókedvezményekre, gyermek után járó támogatásra, munkavállalói adókedvezményre, lakhatási támogatásra.

Írország A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

Svédország A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

A munkaerőpiacukat 2006. május 1-jével megnyitó tagállamok

Finnország A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli. Lesz egy új, monitoring célú regisztrációs rendszer, amelyet a parlament azonban még nem fogadott el. Szorgalmazza a tagállami munkaügyi felügyeletek szorosabb együttműködését ? különösen a külföldi munkavállalók, kiküldött munkavállalók és az alvállalkozói szerződések vonatkozásában.

Görögország A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

Portugália A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

Spanyolország A munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

Olaszország július 27-től a munkaerőpiacra való bejutás korlátozások nélküli.

A munkaerőpiacukat korlátlanul nem megnyitó, de a munkaerőpiacra való bejutásban jelentős könnyítéseket bevezető országok

Belgium 2006. május 1-jétől a munkaerőhiányos foglalkozások esetében B típusú, munkaerő-piaci vizsgálat nélkül, öt nap alatt kiadásra kerülő munkavállalási engedélyt kell csak beszerezni. Részletes foglalkozási lista régiónként (flamand, vallon és brüsszeli régió) változó.

Franciaország 2006. május 1-jétől hét ágazatban, összesen 61 foglalkozási szakmában, munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt. A teljes lista magyar nyelven elérhető.

Luxemburg Három szektorban tekintenek el a munkaerő-piaci helyzet vizsgálatától a munkavállalási engedély kiadásakor. Ezek a következők: mezőgazdaság, szőlőművelés és vendéglátóipar.

Hollandia Fenntartja a jelenlegi engedélyezési rendszert, amelynek keretében kétféle eljárás létezik:

  • “A” típusú engedélyezési eljárás ? a munkaerő-piaci helyzet vizsgálatával. Ez az eljárás általánosnak tekinthető.
  • “B” típusú engedélyezési eljárás ? munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül. Ezen szakmák felsorolását háromhavonta aktualizálja a holland hatóság, annak megfelelően, hogy az adott időszakban mely szakmában mutatkozik hiány. E rövidített eljárás időtartama két hét.

A munkaerőpiac megnyitásának témájára az év második felében visszatér a kormány és a parlament.

Dánia Megőrizve a jelenlegi engedélyezési rendszert, gyorsítják és egyszerűsítik az elbírálási eljárást. 2004. május 1-jétől, ugyanakkor egyes hiányszakmák esetében kivételek vannak az általános engedélyezési eljárás alól. Ezekben a szakmákban akár három éves tartózkodási engedély és azonnali munkavállalási engedély is kiadható (a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül). Ilyen szakmák például: ápolónő, orvos, egyes mérnöki tevékenységek.

A status quo-t fenntartó országok

Ausztria A korlátozás fennmarad mind az egyéni munkaerőmozgásra, mind a határon átnyúló szolgáltatás keretében megvalósuló kiküldetésre vonatkozóan, meghatározott tevékenységek esetében. Egyedüli könnyítés, hogy az új EU-tagállamok már Ausztriában dolgozó állampolgárainak családtagjai automatikusan megkapják a munkavállalási és tartózkodási engedélyt 2006. május 1-jétől.

Németország A jelenlegi korlátozás változtatás nélkül fennmarad mind az egyéni munkaerőmozgásra, mind a határon átnyúló szolgáltatás keretében megvalósuló kiküldetésre vonatkozóan, meghatározott tevékenységek esetében.

Szóljon hozzá!