ZETApress

hírportál

Kivizsgálják a rendzavarásokat

Gyurcsány Ferenc szakértői vizsgálóbizottságot hív életre a szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének, következményeinek feltárására. A bizottság vezetőjének Gönczöl Katalin kriminológus professzort kéri fel a kormányfő, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. A felkéréstől számított hatvan napig tevékenykedő testület feladata, hogy a kormány számára átfogó szakmai értékelést készítsen, és ajánlásokat fogalmazzon meg az elmúlt hetek rendzavarásai kapcsán.

Magyarországon évtizedek óta nem volt példa ehhez hasonló erőszakos megmozdulásokra, ezek alapos szakmai elemzése, a tanulságok levonása az ország elemi érdeke. A bizottság az események történelmi, történeti hátterét, tömeglélektani, szociálpszichológiai előzményeit és következményeit éppen úgy értékelni fogja, mint a megmozdulások során alkalmazott hatósági beavatkozások arányosságát, valamint azok alkotmányos, törvényi, jogi kereteit, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

A szakmai elemzés elkészítése során a szakértők figyelemmel lesznek a releváns nemzetközi tapasztalatokra, azokat jelentésükbe beépítik. A testület működése nem érinti a különböző országgyűlési bizottságok hatáskörét, egyedi panaszok kivizsgálásával nem foglalkozik és személyes meghallgatásokat sem tart. Ugyanakkor a miniszterelnök arra kérte az országos hatáskörű rendészeti szervek vezetőit, hogy az eseményekkel kapcsolatos szakmai vizsgálataikat november végéig készítsék el, s azokat a bizottság számára tegyék hozzáférhetővé.

A bizottság a tervek szerint tíztagú lesz, elnökéül Gönczöl Katalin kriminológus professzort, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miniszteri főtanácsadóját kéri fel a kormányfő. A szakmai testületben jogászok, szociálpszichológusok, történészek és rendvédelmi szakértők dolgoznak majd ? a tagok felkérése folyamatban van. A bizottság várhatóan néhány napon belül megalakulhat, fejeződik be a közlemény.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Vizsgálják a zavargások hátterét

Szóljon hozzá!