ZETApress

hírportál

Holnap újra Napfogyatkozás

NapfogyatkozásNapfogyatkozás csillagászokkal az Akadémia Székháza előtt. Március 20-án pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz egy részleges napfogyatkozás ? tudatta az MTA Sajtóosztálya. Utoljára ilyenre nálunk majdnem 16 évvel ezelőtt, 1999. augusztus 11-én került sor.

Ebből az alkalomból a Magyar Tudományos Akadémia holnap 9 és 13 óra között a Széchenyi István téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez az érdeklődők részére, amennyiben az időjárás kedvező lesz a jelenség megfigyelésére. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre.

A jelenség Budapesten délelőtt 09:39-kor kezdődik, és 11:59-ig tart. A jelenség csúcspontja a fővárosban 10:48-kor következik be, amikor a Hold közel 60%-ban eltakarja a Napot (más hazai településeken ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek). Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára. Erre speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a szervezők a helyszínen biztosítanak, illetve a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. Távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha ne nézzünk a Napba!

Az MTA székháza előtti bemutató nyitott rendezvény. Ezen kívül lehetőség van arra, hogy az MTA Székházának Nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást tekintsenek meg az érdeklődők. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. A Nagyteremben rendezett előadások ingyenesen megtekinthetők, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztráció szükséges! Az előadások és a tudósítás rossz idő esetén sem maradnak el.

Szóljon hozzá!