ZETApress

hírportál

Szabad-e a sajtó?

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint amit a kormány évek óta tesz, az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemének arculcsapása. Tóbiás József az újbudai Flamenco Hotelben a Szabad Sajtó-díj átadásán emlékeztetett arra, hogy 1848 egyik leghatározottabb követelése az volt: legyen szabad sajtó!

Kránitz László, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1994-ben adták át először a Szabad Sajtó-díjat. A díjnak most is van aktualitása, hiszen az elmúlt időszakban azt tapasztalták, hogy a hatalmon lévők minden eszközt bevetve próbálják akadályozni azon médiumok működését, amelyek az övéktől eltérő véleményt képviselnek. A díjátadón mások mellett jelen volt Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Mesterházy Attila volt pártelnök is.

A regnáló elnök elmondta, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása alig leplezett kormányzati szándék. A szabad sajtó nem az állam, a kormány ellensége, hanem a demokrácia védőbástyája. Aki szabad sajtót követel, az egyben szabad hazát követel ? fogalmazott. Sajnálatosnak nevezte, hogy március 15-én kapcsol nagyobb fokozatra a hatalom, amikor beindul az állami propagandagépezet. Cinizmusnak minősítette, hogy az orbáni propagandatévé Petőfi nevét veszi fel.

Az ellenzéki pártelnök szerint ma az állami pénzből működtetett hírszolgáltatás a cenzúra és a hírhamisítás szinonimája. Szerencsére a hazudozás, az öntömjénezés, a valóság elhallgatása nem téveszti már meg a polgárokat ? jelentette ki hozzátéve: egyre többeknek van elegük az 1848 szellemét, a magyar progresszió minden elemét tagadó kormányból. A polgárok változást akarnak és ahogy elérték Újpesten, Veszprémben, úgy elérik Ajkán, Tapolcán és Sümegen is. Legkésőbb 2018-ban olyan magyar köztársaság lesz, ahol szabad a sajtó, ahol a közmédia közszolgáltatást végez ? mondta.

Az elnök-frakcióvezető büszke arra, hogy az MSZP újra magáénak érzi 1848 hármas jelszavát: egyenlőség, szabadság és testvériség! Ma a közvélemény, a közakarat elnyomás alatt van, az egyenlőség, a szabadság és a testvériség fájóan hiányzik: mindegyiket igyekszik elfojtani a kelet felé kacsintó, teljhatalmát építő, kifosztó és kizsákmányoló orbáni akarat! Az MSZP a holnapi nemzeti ünnepen mind a 106 egyéni választókerületben tart ünnepi megemlékezést. Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza! ? zárta szavait a Kossuth-nóta soraival.

Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány által odaítélt díjat idén a 39 éves Grecsó Krisztián költő, író, az Élet és Irodalom rovatvezetője, a 10 éves Kanadai Magyar Hírlap nevű non-profit portál és az 54 éves Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa kapta meg. Posztumusz ítélték a díjat a 2013-ban elhunyt Hovanyecz László újságírónak. A Népszabadság 73 évet élt volt főszerkesztő-helyettese díját leánya, míg a kanadai weblapét Christopher Adam alapító főszerkesztő vette át, aki emiatt utazott ide tegnap Ottawából. Az ’56-os magyar szülők gyermeke kérdésemre elmondta: ketten szerkesztik a lapot, s 12 munkatársuk közül négyen Magyarországról tudósítanak.

Szóljon hozzá!