ZETApress

hírportál

Keresztesek a Vigadóban

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma délután 30 Magyar Érdemrend Tiszti-kereszt, 50 Magyar Érdemrend Lovagkereszt, 30 Magyar Arany Érdemkereszt, 16 Magyar Ezüst Érdemkereszt és 9 Magyar Bronz Érdemkereszt polgári fokozatát (összesen 135 állami kitüntetést) adott át a Pesti Vigadóban. Fotóink Lantai József felvételei.

Balog Zoltán az ünnepségen elmondta: 1848/1849 hőseit egyszerre tiszteljük bátorságukért és azért, mert a véres megtorlás után volt erejük az építkezéshez. Amikor harcolni kellett, harcoltak, amikor építeni kellett, építkeztek. Harcolni tudni nagy tudomány ? tette hozzá a tárcavezető, majd kiemelte: ennél még nagyobb tudomány tudni azt, hogy mikor kell harcolni és mikor nem, illetve azért harcolni, hogy építhessünk.

Az ünneplés Erkel Ferenc: Hunyadi László című operának Palotásával kezdődött, majd újabb Erkel-mű, a Himnusz csendült fel a Csillagszem-együttes ajkain. A tiszti-keresztek átadása névsor szerint zajlott, ezért is volt furcsa, hogy Vathy Zsuzsa József Attila-díjas írónőt (Lázár Ervin Kossuth-díjas író özvegyét) és Vizer József műbútorasztalos mestert a 80 esztendős Sebestyénné Farkas Ilona zenepedagógus, karvezető követte. Mégsem történt hiba, tudatos volt a csere, mert a miniszter úr Sebestyén Mártát, a kitüntetett lányát kérte fel, hogy dallal köszöntse édesanyját és a többi kitüntetettet. A Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes boldogan tett eleget a spontán (?) felkérésnek.

A rövid szösszenet után folytatódott az átadás. A lovassportot is elismerték, Dallos Gyula Antal nyugalmazott díjlovas mesteredző és Dr. Fehér Károly egyetemi tanár, a Magyar Lovassport Szövetség kommunikációs igazgatója is kapott keresztet. Szöllősi György sportújságíró, a FourFourTwo főszerkesztője édesapját, a József Attila-díjas Szöllősi Zoltán költő, műfordítót köszöntötte újabb kitüntetésekor. (A részletes lista idekattintva elolvasható.) Az előadóművészek közül Szigeti Ferenc, a Karthágó-együttes alapító tagja és Tarnai Kiss László tanár, a Dankó Rádió műsorvezetője is a kitüntetettek között szerepelt.

A lovagkeresztek átadása után újra zenét hallgattunk: a Jászai Mari-díjas Tompos Kátya énekelt, Hrutka Róbert és Kalmus Felicián kísérte klasszikus gitáron és csellón. Az arany, ezüst és bronz érdemkeresztek átadását már csak a díjazottaknak szóló tapsok szakították meg, majd a kétórás ceremónia végén, a 135 kitüntetés átadását követően a miniszter is fellégezhetett. Felszabadultan jött le a színpadról, a 136. elismerés neki járt volna ezért a sok-sok paroláért. A Csillagszem-táncegyüttes zárótánca után az ünnepeltekkel és rokonaikkal mi is koccintottunk a pezsgős fogadáson.

3 hozzászólás

  1. Mára virradó éjszaka tragikus hirtelenséggel, 76 éves korában elhunyt Vathy Zsuzsa, József Attila-, Márai Sándor- és Prima-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Írószövetség tagja. 2015. március 13-án a Magyar Érdemrend Tiszti keresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült. Lázár Ervin özvegyét az MMA saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek – olvasható a híradásokban.

  2. 2018. március 21-én hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után, 73 éves korában elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító. 2015. március 13-án 70. születésnapján Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki. Műfordítói munkájáért Kölcsey-díjat kapott ? olvasható a híradásokban.

Visszajelzések

  1. Sportünnep a Pesti Vigadóban | ZETApress