ZETApress

hírportál

Bringás barát közönségdíj

Bringával a HungexporaIdén először közönségdíjat is osztanak a Kerékpárosbarát-pályázatokon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szakmai zsűri mellett a széles nagyközönség számára is lehetővé teszi, hogy eldöntsék, melyik településeket és munkahelyeket tartják a leginkább kerékpárosbarátnak ? jelentette be Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 9. éve hirdeti meg a Kerékpárosbarát munkahely és a Kerékpárosbarát település pályázatokat. A tárca az elismerésekkel arra ösztönzi az önkormányzatokat, vállalkozásokat és intézményeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a kerékpáros közlekedést a lakosok, munkavállalók és ügyfelek számára.

A Kerékpáros Magyarország Szövetséggel közös szervezésben megvalósuló kampányban idén új tartalmi elemek alapján és a közönségszavazatokat figyelembe véve ítélik oda az elismeréseket. A pályázati kérdések között nemcsak az infrastruktúra fejlesztése terén elvégzett munka szerepel, hanem a példamutatás, a biztonság és a népszerűsítés erősítése is. A pályázati anyagot elektronikusan lehet kitölteni a weboldalon, a jelentkezési határidő április 15-e szerda.

Az újonnan bevezetett közönségdíjra az online felületen keresztül vagy egy ingyenesen letölthető applikációval bárki nevezheti települését vagy munkahelyét, és szavazhat is rájuk. A felhasználók voksait a pályázatok elbírálásánál, a hagyományos Kerékpárosbarát címek odaítélésénél is figyelembe veszi a szakmai zsűri. Az applikáció a Kerékpáros Magyarország Szövetség Facebook-oldalán érhető el. A szavazatokat a pályázati határidő végéig, április közepéig várják a szervezők.

? A tavaly elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia egyik fő célkitűzése a környezetkímélő közlekedési módok, így a kerékpározás fejlesztése, népszerűsítése. A fejlesztési tárca tervei szerint a hazai kerékpárút-hálózat jelenleg mintegy 4000 kilométeres hossza 2020-ra további 1000-1500 kilométerrel bővülhet majd. A beruházások és szemléletformáló kampányok eredményeként a kerékpárt fő közlekedési eszközül választók aránya az uniós átlagot már most meghaladó 19 százalékról 22 százalék fölé nőhet ? mondta el Tasó László a Bringaexpon, a délelőtti kampányindító sajtótájékoztatón a Hungexpo G-pavilonjában.

Szóljon hozzá!