ZETApress

hírportál

Átrobog a metró a Kalefon

Széll Kálmán téri állapotAz M2-es metró nem áll meg a Széll Kálmán téren február 27-től március 2-ig ? közölte a BKK. Február 27-én péntektől március 2-án hétfőig az M2-es metró a Széll Kálmán tér állomáson megállás nélkül áthalad, mert a tér felújítása a metróállomás épületének átépítésével, illetve ennek előkészületeivel folytatódik.

Hogy a metró későbbi zavartalan utasforgalmát biztosítsák csarnokot a csarnokban, azaz ideiglenes védőtetőt és -falat építenek az épületen belül. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) a péntektől hétfőig tartó időszakra sűrűn közlekedő metrópótló autóbuszt indít M2-es jelzéssel a Déli pályaudvar M és a Széll Kálmán tér M között. Az Örs vezér tere felől metróval érkezők a Déli pályaudvar M végállomáson a metrópótló autóbuszra átszállva érhetik el leggyorsabban a Széll Kálmán teret.

A Budakeszire közlekedő 22-es, 22A és 222-es autóbusz a Déli pályaudvar M-ig, a Zugligeti útra tartó 155-ös, valamint a Dániel útig közlekedő 156-os busz a Batthyány tér M+H-ig meghosszabbított útvonalon jár, hogy ezek a járatok a metróról közvetlenül átszállva továbbra is elérhetőek legyenek. A Széll Kálmán térről induló többi buszjárat az M2-es metrópótlóval, illetve a meghosszabbított útvonalú 22-es, 22A, 222-es, 155-ös vagy 156-os busszal érhető el. A weboldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.

A Széll Kálmán tér felújítása február 27-én péntektől az M2-es metró fogadóépületének átépítésével folytatódik. A metró későbbi zavartalan utasforgalmának biztosítására ideiglenes védőtetőt és -falat építenek a metró utascsarnokában. Az eredeti épületben felépített ideiglenes csarnokban zavartalan marad mind a metró megközelítése, mind a forgalma, ugyanakkor megkezdődik az épület bontása, majd átépítése. Az ideiglenes védőtető és -fal építése idején, február 27-étől március 2-áig azonban korlátozni kell az épület forgalmát, ezért az M2-es metró ezen a négy napon nem áll meg a Széll Kálmán tér állomáson. A metró kijárati épületének jelenlegi, legyezős alapja ? mint a Széll Kálmán tér egyik ikonikus jelképe ? az átépítés után is megmarad, de már egy teljesen felújított, modern arculatú, üvegfalakkal határolt épület részeként. A metró forgalmának négy napig tartó korlátozása alatt, az épület felújításának idejére a Széll Kálmán téri forgalomirányító központot is leköltöztetik egy alsóbb szintre.

Bombariadó a Kalefon

A hétvégi lezárás főpróbáját ? igaz akaratlanul ? már tegnap reggel megtartották, mert világháborús gránátot találtak a Széll Kálmán téren, a Várfok utcai villamosvágányok közelében, a tér felújítási munkálatai során. A rendőrség és a tűzszerészek megkezdték a szükséges intézkedéseket. A robbanószerkezet hatástalanítása és elszállítása idejére a gyalogosforgalmat a Várfok utcai rézsű tövéhez terelték el. A metróbejáratot innen lehetett elérni. A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a robbanószerkezet hatástalanítása idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. Az esetleges lezárások okozta kellemetlenségek miatt az erre közlekedők megértését és türelmét kérték!

Kora délután feloldották a Széll Kálmán tér lezárását, de jelentősek a torlódások, utazzon metróval vagy villamossal! ? kérte a BKK akkor is. A tűzszerészek hatástalanították és elszállították a reggeli órákban talált világháborús lövedéket. A korábban lezárt útvonalakat megnyitották a közúti forgalom előtt, azonban továbbra is jelentős torlódások voltak Budán. Újra megáll a Széll Kálmán téren az M2-es metró, valamint a 4-es és a 6-os villamos, ezért kérték, hogy ne autóval, hanem ezen járatok valamelyikével közelítsük meg a teret. Ismét a tér felújítása alatt megszokott útvonalán járhat a Széll Kálmán teret érintő többi buszjárat is, menetrendjük helyreállásáig azonban megnövekedett menetidőre kellett számítani, ezért kérték az utasokat, hogy lehetőség szerint kötött-pályás járataikat ? az M2-es metrót, a 4-es, a 6-os, a 18-as, az 59-es vagy a 61-es villamost ? válasszák a tér megközelítésére.

Szóljon hozzá!