ZETApress

hírportál

Zwack-szobor a Zwakkeriben

Szobrot kapott Zwack József Békéscsabán. A Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskola ma a névadó mellszobrának felavatásával tisztelgett a kiváló kereskedő és szeszgyáros előtt ? tudatta Somos-Kunos Kata, ACG Reklámügynökség.

Zwack József, a Zwack vállalat alapítója halálának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium tagintézménye. A mai ünnepségen egy bronzból készült mellszobor felállításával tisztelegtek névadójuk munkássága és emberi nagysága előtt. Az alkotást a békéscsabai kötődésű Miklya Gábor szobrászművész készítette, aki több neves köztéri alkotás megálmodója és kivitelezője. Nevéhez fűződik többek között a Béres ivókút és Charles Simonyi (Simonyi Károly) mellszobra is.

Az iskola vezetősége méltó helyet szánt a szobornak: a bejárat előtti márkiz alatt áll az alkotás. ? Nagy öröm számunkra, hogy a ?nagy elődről? ilyen szép gesztussal emlékezik meg a BÉKSZI. Zwack József egy rendkívüli ember volt, példaértékű szorgalommal és kitartással. Azt azonban kevesen tudták róla, hogy átlagos felüli szociális érzékenységgel bírt: mély elkötelezettséget érzett a szegények iránt, nehéz sorsú iskolás gyermekeket kutatott fel, akiket taníttatott, árva gyermekeket a saját költségein neveltetett. A család, és munkatársaim nevében is köszönöm, hogy munkájukkal mind az iskola diákjai, mind pedagógusai méltón őrzik szellemiségét ? nyilatkozta az ünnepségen Zwack Sándor, a Zwack Unikum Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, a gyáralapító Zwack József ükunokája, aki ünnepi beszédében az iskola diákjait szólította meg. Elmondta, üknagyapja neve, ahogy számára is, az iskola valamennyi tanulója számára is értékes útravalót adhat, de nem szabad elfelejteni, a név önmagában csak egy betűhalmaz, ha nincs mögötte tartalom. A tartalmat a Zwack név mögött ebben az iskolában a diákok szorgalma, és tanáraik átadott tudása adja!

Békés megye egyik meghatározó szakképzője, a Zwakkeri ? ahogy legtöbben nevezik a megyeszékhely népszerű szakiskoláját ? 2004. óta viseli Zwack József nevét. Az iskola büszke arra, hogy az ország számos hasonló profilú oktatási intézménye közül, a Zwack család kizárólag nekik engedélyezte a Zwack József név felvételét tizenegy éve. A Generális, azaz a kiváló kereskedelmi vénájáról és példamutató szorgalmáról elhíresült Zwack József szellemisége, a minőségi munkavégzés utáni olthatatlan vágy azóta is átjárja a pedagógusok és tanítványok mindennapjait.

Szóljon hozzá!