ZETApress

hírportál

Vérmezői emlékezet

Karsai László történész70 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án fejeződött be Budapest ostroma, amikor szovjet csapatok elfoglalták Budát. A történelem alakításáról, a történelemhamisításról beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke és Karsai László történész a Budapest felszabadulásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Vérmezőn.

A Budai Önkéntes Ezred katonáinak emlékművénél Kunhalmi Ágnes azt mondta, sokan hiszik azt, hogy a történelem kizárólag egyféle és az aktuális vezér diktátuma lehet, és a hatalommal megbízott politikusok nem egyszer igyekeznek is élni ilyen vélt felhatalmazással. Az ellenzéki politikus szerint a történelem soha nem lesz kész, nem lesz egy befejezett verzió, és azt nem egy autoritás, hanem a párbeszéd és a tudás alakítja. A Budai Önkéntes Ezred 2500 katonája a fasizmussal nézett szembe a szovjet hadsereggel együtt, a szövetségesek oldalán, bizonyára sokan közülük korábban a németek oldalán is harcoltak. Magyarok adták életüket egy olyan harcban, amitől nem várhattak semmi jobbat, mint a harcok befejezését ? hangoztatta, majd hozzátette: ezen a napon a hetven évvel ezelőtt harcoló és meghalt magyarokra emlékeznek, bármely oldalon is harcoltak.

Karsai László egyetemi tanár, az MTA doktora arról beszélt, hogy már 1990-ben elkezdődött a második világháborúban elesett magyar katonák antikommunista hősi halottként való ünneplése, mintha nem is a népirtó, rasszista, tömeggyilkos náci diktatúra oldalán harcoltak volna a végsőkig. A történész azt mondta, hazudnak azok, akik azt mondják, hogy Magyarország egy antikommunista, keresztes hadjáratban vett részt 1941-től 1945-ig.

Mint mondta, a nácik az egész zsidó-keresztény kultúra ellenségei voltak, Adolf Hitlerrel pedig nem lehetett alkudozni, és vele szemben ? ma úgyis mondhatnánk illiberális ? Sztálinnal is hajlandók voltak összefogni a polgári liberális demokráciák vezetői, élükön Winston Churchillel. A történész szerint ma nehéz lehet a jobboldaliaknak és szélsőjobboldaliaknak: a kleptokrata és autoriter Putyin előtt hajbókolni, aki büszke sztálinista hazája nagy honvédő háborújára, és ugyanakkor a nácikkal együtt harcoló városvédőket ünnepelni.

Történelemhamisító az, aki egyszerre akarja gyászolni a gettóban, a Duna-parton legyilkolt, elpusztult zsidókat, és a harcok során meggyilkolt, meghalt civileket, köztük a bombázások során meghalt nyilas házmestereket, vagy azokat, akik embereket próbáltak meg elrejteni ? fogalmazott. Karsai László azt mondta, Budai Önkéntes Ezred katonái egy jó és igaz ügyért, egy tömeggyilkos diktatúra magyar cinkosai ellen harcoltak, halottaik igazi hősi halottak, segítettek a Vörös Hadseregnek megszabadítani a fővárost, Magyarországot. Igazi polgári demokráciát azonban a szocializmust építő Vörös Hadsereg nem hozhatott, hiszen maga is egy antidemokratikus, önkényuralmi rendszer része volt ? mutatott rá.

Karsai László megemlékezését Nemeskürthy István gondolataival kezdte és zárta is: elegem van a történelemhamisításból, a múltunk elrablásából. Vessünk véget ennek! A megemlékezés végén mások mellett koszorút helyezett el az emlékműnél Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke és Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője.

Szóljon hozzá!