ZETApress

hírportál

Zászlók a kövön

Megemlékezők a kőnélMa délelőtt 11 órakor a Magyar Köztársaság Kövénél, az Újpesti rakpart XIII. kerületi sétáló részén, a Hotel Hélia mögötti zöldterületen az MSZP megemlékezést tartott a holnapi Köztársaság napja alkalmából, melyet még egy arra tekerő nagyhangú kerékpárosnak sem sikerült megzavarnia.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy az oligarchák egy szűk csoportja, Orbán Viktor és baráti köre túszul ejtette a magyar köztársaságot. ? A köztársaságból csak a társaság maradt: a fideszes haszonlesők társasága ? fogalmazott az MSZP egykori főpolgármester-helyettese. ? Méltósággal és demokratikus eszközökkel állítjuk vissza a köztársaságot ? tette hozzá Tóbiás József a Magyar Köztársaságra emlékeztető kőnél.

A 2. Magyar Köztársaság 1946. február 1-jei kikiáltására emlékezve az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, egy élhetőbb, nyugodtabb Magyarország megteremtése a céljuk. ? Olyan közösséget építünk a köztársaság helyreállításaként, mely jóléti államot teremt ? fogalmazott beszédében azt is hangoztatva, hogy nincs jogbiztonság létbiztonság nélkül.

A megemlékezés végén a megjelentek nemzeti színű zászlókat helyeztek el a kőnél, amelyet négy évvel ezelőtt állított az MSZP, hogy kőbe vésse a köztársaságot! 2005 elején a Gyurcsány-kormány a Köztársaság emléknapjává tette február 1-jét annak emlékére, hogy a Nemzetgyűlés ezen a napon hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket.

Kossuth-címerA megemlékezést követően a helyi MSZP-irodában, az Ipoly utca 3-ban tanácskozás következett, ahol elsőként Dr. Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere szólalt fel A köztársasági államforma jogi aspektusai című előadásával. Őt Dr. Feitl István: A köztársasági hagyomány a magyar történelemben című előadása követte. Szólt arról is, hogy 1990-ben a koronás címer helyett a Kossuth-címert kellett volna választani az országgyűlési képviselőknek a törvényalkotáskor! A két 15 perces előadást egy 45 perces követte: Dr. Balogh András, az MSZP 2010-es államfő-jelöltje Köztársaság a mai világban címmel adott külpolitikai áttekintést.

Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő házigazdaként elmondta, hogy képviselői fogadóirodáját szeretné helyi közösségi házzá alakítani, melynek megnyitóját a jövő héten tartja a helyi aktivistáival, majd Horváth Csaba zárszavát követően mindannyiunkat meghívott egy pezsgős koccintásra, ahol piros- és fehér-pezsgővel, valamint rendőrbarát kölyökpezsgővel ihattunk agonizáló köztársaságunk újjászületésére.

Szóljon hozzá!