ZETApress

hírportál

Új megegyezés szükséges

Pálinkas JózsefTudományra, józanészre és erkölcsre együtt van szükség a fenntartható üzleti sikerhez és a jól működő államhoz ? hangsúlyozta az MTA elnöke a Gazdasági válság és az EU című konferencián.

Úgy Európában, mint Észak-Amerikában a válságnak csupán tüneti, vagy felületi kezelése zajlott le, a szerkezethez sehol sem nyúltak, ami azt jelenti, hogy egy hasonló ? túlfogyasztáson alapuló ? krízis bármikor újra előállhat. A túlfogyasztáson alapuló válság gyökere nem elsősorban gazdasági, hanem erkölcsi természetű ? jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Gazdasági Válság és az Európai Unió című konferencián. Pálinkás József köszöntőjében hangsúlyozta: józanészre és erkölcsre együtt van szükség a fenntartható üzleti sikerhez és a jól működő államhoz egyaránt.

Az MTA elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió jelenlegi svéd elnöksége kiemelten foglalkozik a az Európai Kutatási Térség fejlesztésének stratégiai kérdéseivel és arra biztatja a tagállamokat, hogy fogjanak össze a legégetőbb társadalmi kihívások megoldásáért oly módon, hogy erőforrásaikat központosítják.

Pálinkás József úgy vélekedett: a legégetőbb társadalmi kihívások nemzeti szinten jelennek meg, ezért az erőforrások elosztásában egyensúly jöjjön létre a józanész és az erkölcs jegyében. Az Akadémia elnöke végül új megegyezést sürgetett, amely nem feltétlenül a több termék, hanem az értelmes munka és a józan fogyasztás mentén alakulhat ki.

A gazdasági válság és az Európai Unió című konferencia egy 2 éven át tartó tanácskozássorozat hatodik része. A 2011-es magyar EU elnökséghez kapcsolódó szakpolitikai rendezvénysorozatot az MTA Politikai Tudományok Intézete szervezi. A konferenciasorozat a magyar EU elnökség időszakára felméri és elemzi a magyar álláspontot a különböző uniós szakpolitikai kérdéskörökben ? tudtuk meg a MTA Kommunikációs Főosztályától.

Szóljon hozzá!