ZETApress

hírportál

Hol tüntessen az állampolgár?

Tegnap délelőtt körbekerítették a belvárosi Városház parkot, így az oda meghirdetett demonstráció elmarad. Az ügy előzménye, hogy a Kossuth térről kiszorított tüntetők jövő év március 20-ig szerették volna a területet gyülekezési célra igénybe venni. A Városháza gyorsan döntött. A helyszínt építési területté nyilvánította ? hiszen a 23-ai zavargások, meg a harckocsi elindítása erősen megviselték az utcaköveket ? így azokat most bizonytalan ideig kell javítgatni. Gyülekezni így ott most csak az építő munkásoknak lehet. Igaz ők ott annyira szem előtt vannak, hogy jobban teszik, ha dolgoznak.

A tegnapi közgyűlésen egyéb intézkedésekkel is igyekeztek megkeseríteni a majdani tüntetők életét. Határozatot hozott az egy fős koalíciós többség arról, hogy ezentúl a gyűlések színhelyére álmodott színpad is engedélyköteles lesz, s a hangszórókat is csak engedéllyel lehet odatelepíteni. Ezzel az intézkedéssel tehát az összes tüntetés ellehetetleníthető. A határozathozatalkor egyébként a FIDESZ és a KDNP kivonult, az MDF pedig ellentmondott a beterjesztett javaslatra.

A gazdák sem jöhetnek a jövő héten traktorokkal a fővárosba, mert a Belvárosba vezető utcákra kitették a Traktorokkal behajtani tilos! ? jelzőtáblát. A főpolgármester inkább buszokat küld a vidéki demonstrálókért, de nem szeretné, hogy traktoraik tönkretegyék a frissen felújított útburkolatot. Az aszfaltozás egyébként jövőre is folytatódik, mert újabb felújításra váró kilométerek tucatjairól döntöttek tegnap a városatyák. Az MDF is megszavazta, hogy öt fővárosi kórházból összesen 43 főt bocsássanak el.

Az eddigi 22 városházi bizottság helyett a továbbiakban csak 14 lesz a fővárosban, de eddig még csak egy alakult meg belőlük. Nem döntött a Közgyűlés tegnap sem a főpolgármester-helyettesek személyéről, hiszen egyelőre számuk sem ismert. Az MSZP három helyre tart igényt az SZDSZ egy delegáltja mellé, míg az utóbbiak szerint elég lenne két szocialista helyettes is. A személyi kérdésekben a döntés így már novemberre marad. Addigra remélhetőleg a bizottsági struktúra is kialakul.

Szóljon hozzá!