ZETApress

hírportál

Az MSZP XXII. Kerületi Szervezete tiltakozik

Az október 1-jei helyi választásokat követően lezajlottak az egyeztetések a választásokon győztes kerületi jobboldal képviselőivel az önkormányzati munka személyi feltételeinek kialakításáról. A tárgyalások során a városrészt korábban vezető szocialista ? liberális koalíció képviselői következetesen ragaszkodtak ahhoz, hogy az önkormányzati munkában ? az MSZP és az SZDSZ által a választásokon elért negyven százalékos mandátum alapján ? biztosítani tudják a két szervezet közös jelöltjeire szavazók arányos képviseletét, tudtuk meg az MSZP Sajtóosztályától.

Megdöbbenéssel tapasztaltuk azonban, hogy az új jobboldali városvezetés a tárgyalások kezdetén ettől lényegesen kevesebb mandátumot és ellenőrzési jogot ajánlott fel az ellenzéknek, mely ajánlatot a későbbiekben is mereven fenntartott egy bizottsági elnöki hely átadásától eltekintve.

A jobboldali vezetés a tárgyalások során végig jelezte, hogy a négy évvel ezelőtti leosztást veszi alapul. Eltekintettek azonban attól az alapvető ténytől, hogy 2002-ben a jobboldal, akkori mandátumarányához mérten ? hét képviselő (27%) ? kapott képviseletet az Önkormányzatban, míg idén a testületbe bejutott koalíciós képviselők ? hét MSZP és három SZDSZ (40%) ? messze a megszerzett mandátumarány alatti képviselethez juthatnak csak. Ez a képviselő bizottsági helyek esetében 33 százalék, a bizottsági szakértői helyeken 28 százalék, a mindenkori vezetés ellenőrzésére hivatott gazdasági társaságok felügyeleti szerveiben fenntartott helyeken pedig 27 százalék a véglegesnek tűnő ajánlat, vagy inkább diktátum szerint.

Az MSZP elsődlegesnek tekinti szavazóinak képviseletét, de kénytelen nyilvánosságra hozni az írott és íratlan demokratikus szabályok ilyen mértékű sárba tiprását, a támogatói által megszerzett jogainak korlátozását.

Ezúton is felszólítjuk a kerületi jobboldali vezetést – akik a képviselő-testületben az általuk támogatott Jobbik képviselőjével képesek csak többséget biztosítani -, hogy a kerület érdekében gondolják újra az Önkormányzat működtetésének személyi feltételrendszerét, fejeződik be a közlemény.

Schiffer nyolc év után visszatért a Parlamentbe

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésekor arról polemizáltunk, hogyan alakul majd az eddigi kulturális főpolgármester-helyettes további sorsa. Schiffer János nem akart tovább fővárosi vezető maradni, s nem indult az őszi önkormányzati választásokon. Kedd óta viszont már a Tisztelt Ház tagja lett.

Az ugyancsak MSZP-s Hunvald György inkább a városvezetést tartotta előbbre valónak a parlamenti munkánál. Mivel a VII. kerület polgármesterévé választották, és listán is bejutott a Városházára, lemondott képviselői mandátumáról. Utóda Schiffer János lett, aki kedd délután napirend előtt már le is tette az országgyűlési képviselői esküt.

Szóljon hozzá!