ZETApress

hírportál

RoboBraille az ELTE-n

Robobraille sajtótájékoztatóMa délelőtt a RoboBraille bemutatkozott a nagyközönségnek: az ELTE Ecseri úti Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán megrendezésre került a nemzetközi RoboBraille szolgáltatás magyarországi bevezetését lezáró szakmai konferencia, melyről Ruzsa Viktor, a Civil Rádió munkatársa tudósított.

Az internetes szolgáltatásnak köszönhetően számos, korábban egyáltalán nem vagy csak nehezen olvasható dokumentum válik hozzáférhetővé a vak, a gyengén-látó, a diszlexiás és más, olvasásban akadályozott ember számára. A Dán Vakok és Gyengén-látók Oktatási Központjának kezdeményezésére elindult RoboBraille egy mindenki számára egyszerűen kezelhető e-mail és web-alapú szolgáltatás, amely automatikusan percek alatt képes a dokumentumokat átalakítani olyan alternatív formátumokra, melyeket látássérült és olvasási nehézségekkel küzdő felhasználók is használni tudnak.

A RoboBraille célja, hogy támogassa és ösztönözze a fogyatékkal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerő-piacon egyaránt. A szolgáltatás az Informatika a látássérültekért Alapítvány fejlesztői csapatának, valamint a magyarországi partnerek együttműködésének köszönhetően mostantól magyarul is elérhető, és minden magánfelhasználó számára ingyenesen vehető igénybe.

A konferencián a vendéglátó intézmény képviseletében Dr. Zászkaliczky Péter, a Gyógypedagógiai Kar dékánja, Dr. Stefanik Krisztina dékánhelyettes és Kovács Krisztina fogyatékos-ügyi koordinátor köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Tanja Stevns, a RoboBraille-projekt nemzetközi koordinátora üdvözölte a vendégeket, majd Dr. Lars Christensen, a RoboBraille International igazgatója mutatta be a RoboBraille szolgáltatást. Íme:

Az informatikában a változatos, és folyamatosan változó igényeknek köszönhetően egyre több- és többféle, szöveges dokumentumformátumot használnak. Manapság elterjedt az RTF, de leginkább a PDF formátum. Alapvetően azonban a számítástechnika vizuális tudomány. Vajon az ilyen dokumentumok készítői ép látó emberként, gondolnak-e arra, hogy egy látássérült, vak vagy gyengén-látó embernek milyen akadályt jelent egy-egy ilyen dokumentumnak a feldolgozása, felolvastatása? A manapság elterjedt képernyőolvasók bizonyos formátumokkal, mint például a PDF nehezen birkóznak meg, azonban egy dán fejlesztésnek hála, úgy tűnik, a probléma végre megoldódni látszik!

A szolgáltatást 2004-ben a Dán Oktatási Központ a Látássérült Fiatalokért nevű szervezet munkatársai kezdték fejleszteni. A project szervezője Tanja Stevns. Az informatikai hátteret egy helyi cég biztosítja a rendszer számára. A rendszer lényege, hogy a webcímen egy ? a Hazánkban jól ismert nagyméretű fájlok küldésére alkalmas weboldalakéhoz hasonló ? webes felületre feltölthetünk a képernyőolvasó programok által nem-, vagy csak nehezen kezelhető PDF, JPG, RTF, stb. kiterjesztésű állományokat és megadhatjuk, hogy igényeink szerint MP3, DAISY, E-BOOK vagy Braille-formátumban szeretnénk-e visszakapni. A feltöltés egy a már példaként említett fájlküldő rendszerekéhez hasonló online felületen, egy űrlap kitöltésével történik, a konvertálás után pedig, amely ? természetesen ? a fájlok méretétől függően 2-3 percen belül készül el ? e-mailben kapunk értesítést annak elkészültéről, illetve 2.5 megabyte-nál kisebb méretű eredményfájl esetén mellékletet, annál nagyobb méretű eredményfájl esetén letöltési linket kapunk. Ehhez természetesen a feltöltéskor az űrlapon meg kell adnunk a saját emailcímünket. A konvertálás után az eredetileg feltöltött fájl a dán szerveren törlésre kerül.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Kuratóriumának elnöke a szolgáltatás hazai bemutatóján elmondta, a szolgáltatást évről-évre terjesztik ki további országokra, 2011-ben indult el az a Magyarországra és Bulgáriára irányuló project, amely 2015-ben zárult. Az elnök szerint a RoboBraille fejlesztői csapata kifejezetten hangsúlyozza a szolgáltatás használatának fontosságát a tankönyvkészítésben, ezzel az anyagok percek alatt átalakíthatók meghallgatható vagy Braille-ben kinyomtatható formátumban. Ezzel a szolgáltatás nagyban elősegítheti az integrációt. A honosítást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara összefogásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával történt.

Szekeres Pál előadásaSzekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékosok ügyeiért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a programok politikai megvalósításáért Czibere Károly államtitkár felel, az apparátust Nyitra Imre helyettes államtitkár vezeti. Tapasztalatai alapján fontosnak tartja, hogy biztassunk minél több hazai oktatási intézményt, céget, hogy legyen saját RoboBraille szolgáltatási profilja, hogy azt a fajta információhalmazt, melyet szeretne átadni diákjainak, partnereinek, át tudja konvertálni. Bízik abban, hogy e szolgáltatás híre a látássérültek körében futótűzként terjed, és előbb-utóbb az információk száz százalékát sikerül majd látássérültek számára átkonvertálni. Ahogy fogalmazott: A beszélő software is nagy segítség, de mellette nagyon sok dolog maradt a sötétben, de a RoboBraille bejövetelével megint egy nagyon nagy szelet került át a hozzáférhető információk halmazába. A RoboBraille-project fejlődésével nyilván valóan még sok olyan dolog lesz, amely a nem használható kupacból átkerül a használhatóba. Addig is diákok tanulnak, emberek dolgoznak, én nagyon bízom abban, hogy ez a fajta közös együttgondolkodás abba fog átcsapni, hogy nem csak a kimagasló képességű, vagy a kimagasló hátterű látássérültek tudnak diplomát szerezni, hanem az átlagos képességű és átlagos háttérrel rendelkező emberek számára is lehetőség nyílik arra, hogy felsőfokú képesítést szerezzenek.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a szolgáltatás a diszlexiások számára is nagy segítség lehet, különös tekintettel arra, hogy az MP3-ba konvertált fájlok esetében a felolvasás sebességét is lehet szabályozni, így minimalizálhatók az olvasási nehézségek. Végül hangsúlyozta, hogy ettől nemcsak a fogyatékossággal élők lesznek többek, hanem az épek is felismerik azt, hogy a társadalomnak is jó, ha a fogyatékos emberek egyre inkább tevő- és alkotó tagjai lesznek. E cikk írója úgy véli, hogy ez a szolgáltatás nem csak látássérült- és diszlexiás emberek számára nyújthat segítséget, hanem bárkinek, aki például mobileszközön, e-book olvasón szeretne könyveket hallgatni, olvasni, hiszen a konvertáláskor létrejött állományok egyszerűen szállíthatók.

Szóljon hozzá!