ZETApress

hírportál

Duplázódó támogatás

Guller, Balog és KuruczA duplájára, hatmilliárd forintra nő a rászorulók üdülési támogatása ebben az évben ? jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón. Az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó több mint tízmilliárd forintból az elmúlt 3 évben 400 ezer ember, közte 200 ezer gyermek az üdülési lehetőségét teremtették meg.

A programmal eddig háromezer hátrányos helyzetű kisgyermeket értek el, reményei szerint ez a szám 2015-ben 15 ezerre nő és növelni szeretnék a programban résztvevő határon túli gyermekek számát is. A pénzből hárommilliárd forintot szánnak a nyugdíjasok, nagycsaládosok, fogyatékosok pihenésére, és ugyancsak hárommilliárd forintot szánnak a gyermekek nyári táboroztatására.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány Kuratóriumának elnöke a tájékoztatón szólt arról, 7 célcsoport számára 68 pályázatot írtak ki, a pályázatok mától elérhetőek weboldalukon. A pályázatok beadása lépcsőzetesen történik, először a nyugdíjasok számára biztosított üdülési- és fürdőpályázat jár le, 30 nap múlva. A nyugdíjas üdülési pályázatnál ötezer forint önerőt kell befizetni, a fürdőjegy-pályázaton pedig 2500 forint befizetésével országosan 60 fürdőt vehetnek igénybe a nyugdíjasok. A nagy érdeklődésre tekintettel a keretösszeget 30 százalékkal megemelték a tavalyihoz képest.

A gyermektábori pályázatok is megjelentek pénteken az alapítvány internetes oldalán, a gyerekek ezer forint önerő mellett vehetnek részt a hatnapos, teljes ellátást és egész napos programokat biztosító táborokban. Tavaly kétszázezer gyermek jutott így üdülési lehetőséghez ? tette hozzá Guller Zoltán. Elmondta: tavaly 43 ezer nagycsaládos vett részt a programban, az ő pályázataikat február 12-ig várják, de külön pályázatok vannak a fogyatékossággal élőknek, a közlekedési, valamint a postai ágazatban dolgozóknak, illetve a köznevelési intézményekben foglalkoztatottaknak. Kurucz Éva kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a szociálisa rászorulókra, a gyermekek ingyenes étkeztetése, az ételcsomag-program, az ingyenes tankönyvek és a szociális tűzifa-program mellett a felelős gondoskodás jegyében a szociális üdültetési rendszert is tovább működteti idén is.

Profiltisztítás az EMMI-ben

Nem jön létre semmilyen mamutintézmény, az Oktatási Hivatal (OH) jelenleg is működik ? mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón egy az Oktatási Hivatal felduzzasztására vonatkozó kérdésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oktatási Hivatal jelenleg is komoly hatósági feladatokat lát el. Megjegyezte: valóban folyik a háttér-intézményrendszer áttekintése, és azt szeretnék, ha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) kizárólag intézményfenntartó funkciói lennének ? Azt is mondhatnám, profiltisztítás. Nem jelenik meg semmilyen új funkció, semmilyen új intézmény, ellenkezőleg, lesz olyan háttérintézmény, amelyet meg tudunk szüntetni, mert az európai uniós pályázatok kezelését a jelenleg intézményekhez tudjuk tenni. Tehát a rendszer karcsúsodni fog ? jelentette ki Balog Zoltán.

A Napi Gazdaság szerdán számolt be arról, hogy több mint négy és félmilliárd forintos büdzsével indítja az évet új feladataival az Oktatási Hivatal. A lap emlékeztetett arra, január elsejétől az OH látja el a pedagógusminősítés és az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) szervezését, továbbá a szaktanácsadói névjegyzék vezetését, április elsejétől pedig a pedagógiai-szakmai szolgáltatást biztosítja az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében. A lap azt írta, a szaktárca szerint mindez a köznevelési háttérintézmények feladatainak és működési folyamatainak racionalizálását segíti elő, amivel megszüntethető a párhuzamos feladatrendszer, az egyes feladatok tekintetében egy felelős szervezetet jelölnek ki, megvalósítható továbbá a szervezetek hatékony irányítási rendszerének, ellenőrzésének kialakítása.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Emelések kormánya | ZETApress

Szóljon hozzá!