ZETApress

hírportál

Emelések kormánya

Korózs lajosAz MSZP felháborítónak tartja, hogy miközben a nyugdíjak átlagosan 2000 forinttal emelkedtek januártól, addig az államtitkárok átlagosan 220 ezer forintos emelést kapnak ? mondta Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának alelnöke ma déli sajtótájékoztatóján a pártszékházban.

Mint mondta, míg januártól 1,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, addig az államtitkárok és a helyetteseik 30 százalékos emelést kapnak. A törvény értelmében a tárcavezetőknek lehetőségük van arra, hogy felfelé térítsék el az államtitkárok illetményét, így ezen vezetők 220-250 ezer forintos emelésre is számíthatnak. Az átlagos minisztériumi fizetések több mint 50 százalékkal emelkedtek 2010 óta. 101 ezer forint a havi átlagnyugdíj, melyet a nyugdíjasok 65 százaléka el sem éri. ? Ha a nyugdíjak is 50 százalékkal emelkedtek volna 2010 óta, én most meg se tartanám ezt a sajtótájékoztatót! ? fogalmazott az alelnök.

Korózs Lajos szerint több tárca ? Lázárék, Szijjártóék és a szociálisok ? élen jár a fizetésemelésekben. Közülük a legutóbbi háborítja fel a legjobban, hiszen épp az EMMI-nél született döntések nyomán ez évtől megszűnik egy rakat szociális juttatás. Kitért arra is, hogy január elsejétől nem lehet jogosultságot szerezni korkedvezményes nyugdíjra, emiatt a szakszervezetek is tiltakoztak. Az MSZP országgyűlési határozati javaslatot dolgoz ki ez ügyben, és felszólítja a kormányt, hogy február közepén, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján foglalkozzon a korkedvezményes nyugdíj ügyével!

Korózs Lajos reagált arra is, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter délelőtti sajtótájékoztatója szerint duplájára, hatmilliárd forintra nő a rászorulók idei üdülési támogatása. Az ellenzéki politikus elmondta, a szocialista kormányok idején kétszer annyi nyugdíjas kapott utalványokat, mint most. A gyerekek üdültetésénél viszont fontosabb lenne a gyermekéhezés felszámolása!

Novák Előd az ország idei első újszülöttjével kapcsolatos Facebook-bejegyzéséről azt mondta, hogy az ügyészségnek és a bíróságnak is feladata van az ügyben, véleménye szerint ugyanis a jobbikos képviselő által közöltek egy lépésre vannak fajelmélettől. Azon is el kell gondolkodni, hogy Novák Elődnek helye van-e a törvényhozásban! ? tette hozzá az alelnök. A párt költözésével kapcsolatos kérdésekre Budai Bernadett szóvivő elmondta, nincs új fejlemény, egyelőre nem költöznek ki a Jókai utcai székházból. Ugyanakkor tévesnek nevezte azokat a korábbi sajtóinformációkat is, hogy egy Villányi úti épületbe költözne az MSZP.

Szóljon hozzá!