ZETApress

hírportál

Útdíjas kormányalkalmatlanság

ÚtdíjfizetésAz MSZP hétfőn felszólította a kormányt, hogy január 31-ig se a büntetést, se az azzal járó igazgatási díjat ne vesse ki a fizetőssé vált utakon megyei autópálya-matrica nélkül autózókra. Az ellenzéki párt követelését Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese fogalmazta meg déli sajtótájékoztatóján a pártszékházban.

Elmondta, hogy a kormány korrupciójának áraként tekintenek az elkerülő utak és bevezető szakaszaik fizetőssé tételére. A kabinet alkalmatlanságát pedig az az 1500 forintos igazgatási díj jelzi, amit az autósoknak a kormány hibájából, a díjfizetés előkészítetlensége miatt kell fizetniük. Továbbra sem értenek egyet az útdíj kiterjesztésével, de szerintük ha azt mégsem törlik el, akkor legalább a büntetéseknek kellene türelmi időt hagyni. A szocialista politikus szerint ez egy egyszerű rendeletmódosítással elérhető lenne. ? Tudjuk, hogy a Fidesz akár egy nap alatt módosít bármilyen törvényt ? tette hozzá a honatya.

Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy az útdíj kiterjesztésével szembeni személyes kiállást várnak Hende Csaba honvédelmi minisztertől, aki szerinte vagy valóban tájékozatlan volt az ügyben, vagy hülyének nézték a kormányülésen. Hende Csaba a Vas Népének adott év végi interjújában azt nyilatkozta, információi szerint nincs kormányzati szándék egyetlen vasi útszakasz fizetőssé tételére sem, miután pedig mégis bekerült a fizetős utak közé az M86-os már elkészült szakasza, a lap online kiadásában rosszul előkészítettnek, diszkriminatívnak és igazságtalannak nevezte az intézkedést, azonnal jelezve, hogy mindent megtesz annak megváltoztatásáért.

Parlagfű-mentesítés

A kormánynak csak a látszat a fontos! Tavaly december 16-án újraalakult a Parlagfű kerekasztal, ahol a civil szervezetek, a minisztériumok képviselői és a szakemberek közösen fogalmazták meg állásfoglalásukat a korábban jogtalanul elköltött és decemberben visszacsoportosított 642 millió forinttal kapcsolatban. A kerekasztal résztvevői kérték a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy a pályázatot szakmai egyeztetések után írja ki, és ne csak eszközbeszerzésre lehessen fordítani az összeget.

A civileknek hatósági jogosítványai ugyanis nincsenek, más fontos feladatokat (szemléletformálás, fertőzött területek felderítése, lakossági bejelentések közvetítése, stb.) ugyanakkor hatékonyan tudnának ellátni. A minisztérium persze megint semmibe vette a szakmailag megalapozott kérést, és kizárólag eszközbeszerzésre írta ki a civileknek szóló pályázatot. Látszik, mennyit ér a kormánynak a szakma szava. Pedig parlagfűfronton sem látszatintézkedésekre, hanem szakmailag megalapozott javaslatok támogatására lenne szükség ? mondta Heringes Anita szocialista képviselő.

Szóljon hozzá!