ZETApress

hírportál

Megvan a legfinomabb csapvizünk

Szilvásvárad Szalajka-völgyA Csapra fel! kampány a végéhez érkezett és több mint hatezren kóstolták meg az öt állami regionális vízi-közműszolgáltató csapvizét, és adták le szavazatukat az általuk legjobb ízűnek tartott folyadékra. A felmérés során kiderült: Magyarország kedvenc csapvize az ÉRV Zrt. általam is megkóstolt Szilvásvárad Szalajka-völgyi vize ? tudatta Árgyellán Edina.

A nyertes víz palackjára a korábban középiskolások számára országosan meghirdetett verseny legjobbjai által tervezett címke kerül majd. A Csapra Fel! nevet viselő kampány része az I. Országos Csapvíz-kóstoló Verseny, amelynek keretében a budapesti Árkád Bevásárlóközpontban működő Aquabárban az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt, Duna Menti Regionális Vízmű Zrt, Észak-dunántúli Vízmű Zrt, Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt, Tisza-menti Regionális Vízművek Zrt.) vízbázisaiból kiválasztott 15 féle vizet kóstolhattunk meg. Több mint hatezren kóstolták a regionális vízi-közmű szolgáltató vizeit és a leadott szavazatok alapján Magyarországnak a Szilvásvárad Szalakja-völgyi vize ízlett a legjobban. A statisztikai felmérések alapján egy átlagos felnőtt napi 1,5-2 liter vizet fogyaszt, illetve a leadott szavazatok szerint a szénsavmentes-ásványvizet és a csapvizet részesítik előnyben. Az esemény kiemelt célcsoportját képező diákok pedig egy országos pályázat keretében tervezhetik meg a nyertes víz palackjának címkéjét, amit a weboldalon tölthetnek fel a pályázók.

Szilvásvárad Szalajka-völgy

Magyarországon a Bükk hegység egyik legkiesebb természeti szépsége a Szilvásvárad Szalajka-völgy, mely méltán híres a kitűnő ízű pisztrángjairól, de közel hasonló népszerűségnek örvend a halak életfeltételeit biztosító Szalajka-patak kiváló zamatú vize is. A Völgy tiszta forrású vizei kapcsán megemlítendő a Szikla- és a Szökevényforrás, valamint a folyásközben található Fátyol-vízesés is, hiszen a völgybe látogató Európa egyik legszebb természeti képződményeit csodálhatja bennük. Az ÉRV Zrt. üzemeltetésében ezen vízforrásokból történik a környező települések ivóvízellátása.

A természetes vízminőség megőrzése céljából 2011 októberében megvalósult egy 3000 m3/nap kapacitású, membrán technológiát alkalmazó ultraszűrő, amely folyamatosan biztosítja az európai szabványoknak megfelelő, egészséges ivóvizet. A vízmű nyers-vizét a Szalajka-patak biztosítja, a Szalajka forrás a vízesés felett a Bükk-fennsíki mészkő és az agyagpala határán fakad. Míg a Szikla-forrás a Kis-tó felett a völgytengelyre merőleges csapású, meredek dőlésű, alsó triász mészkőből ered, a Szökevény-források (Rejtett-forrás) a Szikla-forrás előtti Kis-tó alján, a nyelvként benyúló alsó triász mészkőből fakadnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Panni nyert a rajzpályázaton | ZETApress

Szóljon hozzá!