ZETApress

hírportál

IVSZ digitális konzultáció

Deutsch, Soltész és LauferInternetre költözött az ország: online történik a felsőoktatási felvételik 99%-a, a szállásfoglalások 80 százaléka ? az online bankolók aránya egy év alatt 35,5 százalékkal nőtt, 2015-től az EU-ban minden új autó gyárilag internetre kötött ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón a Garibaldi Bisztróban.

Szabó László moderálásával Deutsch Tamás Európai parlamenti képviselő, Laufer Tamás IVSZ-elnök és Soltész Attila, az Infotér Egyesület elnöke tájékoztatta a médiát. Az IVSZ üdvözli, hogy internet adó helyett, a nemzeti digitális konzultáció Magyarország digitális felkészültségéről és az ezzel kapcsolatos teendőkről szól. Az infokommunikációs szakma meggyőződése, hogy a konzultáció vissza fogja igazolni, hogy az internet olyan alapvető infrastruktúra és szolgáltatás, aminek kiépítése és használatba vétele nem kérdőjelezhető meg, csakúgy, mint az elektromosságé száz évvel ezelőtt.

Az IVSZ tagvállalatai körében folytatott felmérés szerint a Digitális Konzultáció legfontosabb témái: Internet hozzáférés: mindenkinek alanyi jogon legyen internet hozzáférése, hasonlóan a televízióhoz. Digitális oktatás: életkori sajátosságoknak megfelelően a digitális képességeket is oktatni kell minden gyermek és felnőtt számára, csak így válik hozzáférhetővé az a végtelen szabadon elérhető tudásbázis, amit az internet kínál. Digitális gazdaság: segíteni kell a magyar vállalkozások digitális felkészülését, hiszen ez a vállalatok közti kommunikáció és a termelési hatékonyság növekedésének elengedhetetlen eszköze. Digitális állam: minden közszolgáltatás legyen interneten is elérhető, a közadatok akadálymentesen legyenek hozzáférhetőek, csak így valósítható meg a szolgáltató állam.

Internet nélkül nem érhetőek el az ország foglalkoztatási és gazdasági céljai, nem javul az emberek életminősége. Nem teljesíthetőek digitális támogatás nélkül a kormány politikai ígéretei. Az internet és a digitális eszközök helyes és széleskörű használata elengedhetetlen a munkahelyek számának növeléséhez, a gazdasági eredmények javulásához. Az internet a versenyképesség alapvető záloga, ami nélkül nem növekedhetnek a munkabérek, nem térülhetnek meg beruházások, nehezen állítható elő profit. Azok az országok, amelyek időben felismerték ezt, jelentős előnyhöz jutottak, vállalkozásaik sikeresebbek lesznek saját országaikban és a világon mindenhol ? mondta el Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

Az Internet a jövő gazdaságának, a tudás demokratizálódásának, a napi élet megkönnyítésének hatékony eszköze. Az internet ismerete és a digitális tudás egyre több dolgozó emberrel szemben ugyanolyan elvárás, mint az írástudás vagy a számolás képessége. Sorra szűnnek meg klasszikus régi szakmák és jönnek létre új digitális munkahelyek. Abban a helyzetben, amikor a fiatal diplomások 25 százaléka nem talál munkát, de közben tízezer betöltetlen IT álláshely van, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne azt tanítsuk az iskolákban és az egyetemeken, amiből meg fogunk élni. Területtől függetlenül az informatika, programozás és a digitális jártasság ilyen tudásnak számít.

A Digitális Konzultációnak arról kell szólni, hogy Magyarország gyorsítani vagy lassítani szeretné az internet térhódítását? Előre szeretne-e ugrani a gazdasági versenyben, vagy lemarad? Akar-e jobb minőségű életet és jobb szolgáltatásokat biztosítana állampolgárainak? ? A kérdéseket előzetesen szakmai és társadalmi szervezetekkel, valamint minél szélesebb körrel egyeztetik, hogy azok megválaszolásával többet tudjanak meg az internetet használó emberek igényeiről és elvárásairól, valamint arról, hogy mire van szükség valójában a digitális fejlesztéseket illetően ? fejtette ki az EP-képviselő, s hozzátette: az állam 2018-ig vállalta, hogy minden magyar háztartás számára biztosítja az internet-hozzáférés lehetőségét, azonban ahhoz, hogy ne csak a lehetőség, hanem a lakosságnak tényleges internet hozzáférése legyen és használja is azt, további támogatások szükségesek.

Szóljon hozzá!