ZETApress

hírportál

Utat keres a baloldal

Négy fordulatMire való, mit akar, mire jó, kihez szólhat, s egyáltalán micsoda tehát a baloldal a XXI. század Magyarországán? ? teszi fel a kérdést Lakner Zoltán: Négy fordulat ? Baloldali útkeresés című 248 oldalas könyvében. Az erről való gondolkodás elválaszthatatlan a demokrácia kérdéseitől, valamint a rendszerváltás és az azt követő negyedszázad értékelésétől.

A demokrácia-krízis és az egymásra torlódó társadalmi válságok nélkül se a baloldal, se az ország helyzete, se pedig az Orbán-rendszer nem érthető meg. A kérdés ma az, miként formálható demokratikus politikai és humánus társadalmi alternatíva az Orbán-rendszerrel szemben, s hogy mi lehet az erről való gondolkodáshoz a baloldal hozzáadott értéke. Talán elsősorban az, ha rálel önmagára ? derül ki a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent alkotásból.

Lakner ZoltánA Szent Grálként keresett megújuláshoz előbb a fejéről a talpára kellene állítani gondolkodásunkat. A megoldás hosszú folyamata nem miniszterelnök-jelöltekkel és főpolgármester-jelöltekkel kezdődik. Karizmatikus vezető sem száll alá az égből mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy mégis minek a vezetéséről lenne itt szó. A feladat igazából nem is a megújulás megújítása egy már létező valaminek, hanem egy új minőség és egy új entitás létrehozása.

A folyamat alanyát meg nem nevező megújulás és a jelenlegi szereplők által kivitelezett megújítás helyett új baloldalra van szükség. Ennek szervezeti és személyi szerkezete, összetétele nem érdektelen, hiszen konkrét emberek csinálhatnak csak politikát. Az is kétségtelen, hogy a politika rugalmas és pragmatikus természetével számolva kijelenthető: a paradigmaváltás mikéntje, a váltógondolat pontos tartalma az adott helyzetre és az adott személyekre szabott. Mégsem kerülhető meg a baloldal mibenlétének vizsgálata, mert a maraton csak úgy teljesíthető, ha az elején jó irányba indulunk el ? tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón a Nyugati téri Alexandra Pódiumon, ahol a szerzővel Ungvári Tamás beszélgetett. December 12-én pénteken 18 órakor a terézvárosi Mozsár Kávézó emeletén, a Nagymező utca 21-ben Szikra Dorottya szociálpolitikus és Pogátsa Zoltán közgazdász beszélget a szerzővel Csordás Gábor moderálásával.

Szóljon hozzá!