ZETApress

hírportál

Lapátos megállóhelyek

Bejárható MagyarországMegkezdődik a vízitúra megállóhelyek minősítése. Fontos állomásához érkezett a magyar vízi turizmus ? tudtuk meg délelőtt a József nádor téri Pénztárteremben a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kajak-kenu Szövetség közös sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták új minősítő rendszerüket, a Lapátos vízi megállóhelyek-védjegyet.

Magyarország élen jár a vízi turizmusban, közel százezer ember vízitúrázik rendszeresen az országban, és még több a szabadidős turista, számukra nyújt megfelelő tájékozódási lehetőséget és folyamatos minőséget egy vadonatúj vízitúra megállóhelyeket minősítő rendszer, a Lapátos vízi megállóhelyek védjegy. Ez a rendszer a szálláshelyek csillagozásához hasonlítható, és tovább segíti az öt különböző jármód: a túrakenu és kajak, a természetjárás, a kerékpározás, a lovaglás, valamint a vitorlázást összehangolását, ezzel hozzájárulva a Bejárható Magyarország-program komplexitásához.

? A védjegy rendszer tulajdonosa az NGM, az operatív működtetésben a szakmai partner a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Az új védjegy négy különböző kategóriát tartalmaz, egy állomáshely az egylapátostól egészen a négylapátosig terjedő minősítést szerezhet hasonlóan a szálláshelyek csillagozásához ? mondta Dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. ? A védjegyrendszer hozzájárul a megfelelő adottságokkal rendelkező vízparti megállóhelyek kiemeléséhez, amelyek komplex és minőségi szolgáltatásaikkal kitűnnek a többi szolgáltató közül. A minősítésből befolyó díjakat a rendszer működtetésére, illetve marketingcélokra fordítjuk. A védjegy a kajak-kenu sport tömegbázisának megteremtéséhez és a turizmus élénkítéséhez is hozzájárul, amellett ösztönzi a megállóhelyek fejlesztését is, mivel minden szolgáltató érdeke a magasabb besorolás elérése ? tette hozzá az államtitkár-helyettes.

Elnöki prezentációDr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a versenysporton és az olimpiai sikereken túl kiemelkedően fontos a szövetség számára a szabadidősport, benne a vízi-turizmus ügye. Hosszú előkészítő munka és egyeztetések eredményeként jött léte a Lapátos vízi megállóhelyek-védjegy, amely új utakat nyit meg a vízi-turizmusban. ? Az új védjeggyel ellátott vízi megállóhelyek a jövőbeli infrastrukturális és egyéb fejlesztési támogatásokra nagyobb eséllyel pályáznak, sőt olyan fejlesztési kiírás is várható, amelyben kizárólag a védjeggyel már rendelkező megállóhelyek vehetnek részt. Így a pontszerű turisztikai fejlesztések helyett hálózatos, integrált, koncepció alapú fejlesztések történhetnek a 2014-2020-as uniós források terhére. Ez pedig a sportág számára is plusz elérhető forrásokat adhat. Miután a szövetség kezeli a védjeggyel kapcsolatos operatív ügyeket, így az MKKSZ több mint 130 tagszervezete is lehetőséget kaphat arra, hogy szolgáltatásaik fejlesztése mellett a kajak-kenu fenntartható jövőjét is biztosítsák ? mondta Baráth Etele doktor.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a szövetség készen áll a védjegy bevezetésére. A következő hónapokban az adatfelvételt követően megkezdődnek a minősítések, az érintetteknek tájékoztatólevelet küldenek a csatlakozás lehetőségéről. ? A védjegy rendszerhez bármely szervezet csatlakozhat, amely már működő vízitúra megállóhelyet üzemeltet, illetve a Magyar Kajak-kenu Szövetség vagy más, vitorlás, evezős és más sportági szövetségek tagszervezete és megfelel az MKKSZ által kidolgozott minősítési követelményeknek. A minősített megállóhelyek számára közös kommunikációs és marketing lehetőségeket biztosítunk. Létrehozunk egy folyamatosan frissülő, naprakész online adatbázist, amely megbízható információt nyújt a túrázóknak a megállóhelyek által nyújtott lehetőségekről, illetve szolgáltatásokról ? mondta el a főtitkár.

A védjegyhasználati jogosultságot az elnyert kategóriára 3 évre lehet megszerezni, a használat jogszerűségét évente és szúrópróbaszerűen is ellenőrzi majd a minősítő bizottság. A rendszerrel kapcsolatban több promóciós programja is lesz az MKKSZ-nek, ilyen lesz jövőre a május elsejei Városligeti vízi-fesztivál, valamint a Bécs?Pozsony?Budapest vízitúra is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kenuval a Rómaira | ZETApress

Szóljon hozzá!