ZETApress

hírportál

Tizennégyben szelektíven

Díjátadás a VárosházánMár tizennégy budapesti kerületben osztották ki a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési program keretében. Zárás előtti fázisban van a projekt, a főváros által vásárolt 403 ezer gyűjtőedényből már 348 ezret kihelyeztek a családi és társasházaknál ? mondta Szeneczey Balázs, az elmúlt ciklus sikertörténetének nevezve a programot.

A főpolgármester-helyettes a délelőtti városházi sajtótájékoztatón közölte, hogy a fővárosban 490 gyűjtősziget is van. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre hatvanegy új, alternatív üzemű gépjárművet helyeztek üzembe. A projekt ötmilliárd forintos költségvetésű, ebből 4,8 milliárd forint Európai uniós támogatás. A projekt eredményeképpen mintegy 830 ezer budapesti háztartást tudnak bevonni a szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe. Nem lenne siker, ha a budapestiek nem lettek volna partnerek, ezért köszönet illeti a fővárosi lakosokat.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés már 85 százalékban lefedi a fővárost ? jelentette be a főpolgármester-helyettes. Már tizennégy kerületben (I., II., IV., VI., VIII., X., XII., XIV., XV., XVI., XVII., XIX., XXII., XXIII.) és a mintaprojekt négy kerületében (V., VII., XI., XIII.) csaknem 100 százalékos a lefedettség. 171 ezer új gyűjtőponton működik a házhoz menő rendszer, amelynek segítségével ez év szeptemberéig összesen 21 ezer-kétszáz tonna hasznos anyagot gyűjtöttek be. Második lépésben 11 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében a többi között új válogató műveket, logisztikai központot, valamint szükség esetén új lerakót létesítenek. A projekt várhatóan 2016-ban zárul le. Szeneczey Balázs kiemelte, hogy Budapesten a lakossági együttműködésnek köszönhetően a rendszert két és fél év alatt be tudják vezetni.

Szűcs Panni, a BVK Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója szólt arról, hogy felmérések szerint a gyerekek többsége már hallott a szelektív hulladékgyűjtésről, a felnőtt lakosság mintegy 90 százaléka pedig hasznosnak tartja a programot. A sajtótájékoztató végén Szeneczey Balázs átadta a projekt keretében indított Budapesti Szelektív Kupa fődíjasainak a pénznyereményeket, összesen egymillió forintot. A játék népszerűségét mutatja, hogy három kategóriában összesen csaknem 13 ezer háztartás versengett a díjakért.

Szóljon hozzá!