ZETApress

hírportál

Alakuló ülés a Városházán

Főpolgármester úr és helyettesei a főjegyző asszonnyalEsküt tettek ma reggel a Fővárosi Közgyűlés tagjai, ezzel megalakult az új testület. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek tagja Tarlós István főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listán bejutott 9 képviselő. Munkájukat Sárádi Kálmánné főjegyző segíti. A kormány és a főváros a most kezdődő önkormányzati ciklusban is együtt fog dolgozni a főpolgármester szavai szerint.

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés ünnepi alakuló ülésén azt hangoztatta: a kormánypárti képviselőkkel soha nem volt akkora egyetértés, mint most, s valamennyi képviselővel együtt kíván működni pártállástól, érzelmektől, indulatoktól és hovatartozástól függetlenül. Kijelentette azt is: a városért akar tenni. A főpolgármester szólt arról, hogy számos eredménye van a kormány és a főváros együttműködésének, a továbbiakban is számít a kormányra, s az is számíthat az önkormányzatra. Ennek jeleit a következő öt évben is ki lehet majd tapintani. A városvezető arról is beszélt: Budapest szuverén és szabad város. Volt már nekünk nagy kommunista barátunk, most van demokrata barátunk ? fogalmazott, kifejtve: akkor is meg akarták mondani, hogy mit szeressünk és hogy szeressük, s úgy tűnik ez most is így van. Szerencsére magunktól is el tudjuk dönteni, milyen demokráciát szeretnénk és hogyan!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a következő évek elhozzák majd a magyar fellendülés korszakát, amely magában foglalja a főváros felemelkedését is, hiszen Budapest sikere tegnap is, ma is, holnap is nemzeti érdek. Bebizonyosodott, hogy a 2010-ben felmutatott összefogás nem szalmaláng volt, hanem tartós, hosszú távú egység, amelynek része a nemzet fővárosa is. Most pedig eljött az igazi magyar fellendülés megalapozásának történelmi pillanata ? fogalmazott a kormányfő. Kiemelte, hogy minden kérdésben az emberek mellett kell állni, velük kell megvalósítani a terveket ? aminek jól bevált eszköze a nemzeti konzultáció ?, technokrata megközelítéssel, az emberek kioktatásával ugyanis semmire sem lehet jutni. A nemzeti konzultáció rendszere szerinte azt üzeni az embereknek, hogy halljuk a hangjukat, megfogadjuk a tanácsaikat.

Megújult az SZMSZ

Több ponton módosította a Fővárosi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát (SZMSZ) a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése. Az SZMSZ-en egyebek mellett a választási törvényből eredő módosításokat vezették át. A közgyűlés összetételére vonatkozik az egyik változás: a testület tagja a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a fővárosi kompenzációs listáról mandátumot szerző 9 képviselő. Pontosították a szavazásra vonatkozó előírásokat is, így például beemelték a főváros lakosságszámának együttesen több mint a felét képviselő kerületi polgármesterek igen szavazatának szükségességét.

Megváltozott a képviselők javadalmazása: a kerületi polgármesterek plusz juttatást nem kapnak közgyűlési munkájukért, a kompenzációs listán bejutottak alapdíját pedig csökkentették. A képviselők korábban a főpolgármesteri illetmény 25 százalékát kaphatták, ezt most 15 százalékra csökkentették. Az SZMSZ-ből kivették a frakciókról szóló pontokat, továbbá a képviselőcsoportok működéséhez biztosított egyszeri alapellátásokat, egyebek mellett a költségvetési keretet, irodai eszközöket, napilapokat, reprezentációs költségeket. A határozatot a képviselők 23 igen, 7 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el. A bizottsági struktúrákról és a tagokról, tisztségviselőkről november 26-án szerdán döntenek majd.

Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket is az alakuló ülésen. A határozat értelmében Bagdy Gábor pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős, Szeneczey Balázs a fejlesztésekért, Szalay-Bobrovniczky Alexandra pedig a humán terület főpolgármester-helyettese. Bagdy Gábor havi illetményét egymillió 37 ezer 57 forintban állapították meg és 155 ezer 559 forint költségtérítésre jogosult. Szeneczey Balázs havi 972 ezer 241 forintot kap, költségtérítése pedig 145 ezer 836 forint. Szalay-Bobrovniczky Alexandra illetménye havonta 907 ezer 425 forint, költségtérítését pedig 136 ezer 114 forintban határozták meg.

A főpolgármester fizetését törvény szabályozza: 2013 januárjától az alapilletménye 602 ezer 940, az illetménykiegészítése 301 ezer 470, a vezetői illetménypótléka 391 ezer 911 forint, vagyis összesen havi bruttó egymillió 296 ezer 321 forint illeti meg. Helyetteseinek a fizetését a főpolgármesteri illetmény 70 és 90 százaléka között határozhatják meg. Tarlós István és helyettesei a főjegyző indítványa szerint hivatali autóra és hivatali telefonra is jogosultak. A személyi döntéseket titkos szavazással hozta meg a közgyűlés, a helyettesek letették hivatali esküjüket. A testület egyhangúlag megválasztotta Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak.

Szóljon hozzá!