ZETApress

hírportál

Nem jelző vészjelzők

CO vészjelzőA Fogyasztóvédelem öt CO-vészjelzőt kivonatott a forgalomból. A VGF szaklap tavalyi tesztje után a Fogyasztóvédelem is vizsgált tíz népszerű CO-vészjelző típust. Áprilisra kiderült, hogy a tíz típusból kilenc rossz. A jogi folyamat és a fellebbezések után mára öt készülék ügyében jogerős ítélet született, négynél még nincs végső döntés ? tudatta Pákay Viktória kommunikációs tanácsadó.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a forgalomból történő kivonás és visszahívás elrendelése is megtörtént a következő készülékek esetében: Steck! SC 103 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő; a (csomagoláson) Global (terméken) SITERWELL GS832 hálózati feszültségről működő szén-monoxid riasztó; a Global (csomagoláson) SITERWELL (terméken) GS804 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő; a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 hálózati áramról működő, szén-monoxid és gáz érzékelő és a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő. Az érintett termékekről szóló jelentések és az elrendelt intézkedések a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján idekattintva érhetők el. A Fogyasztóvédelem idén is vizsgálatokat indít a szén-monoxid jelzők körében.

A VGF szaklap 2013 szeptemberében kezdeményezte a CO mérők vizsgálatát. Egy akkreditált laborban elvégzett vizsgálat akkor azt mutatta, hogy 11 típusból mindössze kettő volt megfelelő. A szaklap akkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult. A CO mérők életmentő berendezések, nem megengedhető, hogy hibásan működjenek. Csak az elmúlt télen, 2013. szeptember 20-a és 2014. április 15-e között több mint négyszázan szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni. A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben elvégzett nyílászáró-cseréknél gyakorlatilag nem vették figyelembe a lakások szellőzését, a beépített gázkészülékek levegőigényét, így előfordulhat, hogy egy jól szigetelt lakásban olyan gázkészülékkel fűtenek, amely a lakás levegőjét használja, és esetlegesen oda is tolja vissza a CO-t. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap kezdeményezésére elindult vizsgálatok eredményeképp öt életveszélyes berendezés lekerült a polcokról.

Szóljon hozzá!