ZETApress

hírportál

Elkerülhetjük Nyíregyházát

Észak-alföldi útavatókMegnyílt a forgalom előtt a Nyíregyházát nyugatról elkerülő új útszakasz. A 2,2 km hosszan megvalósult beruházás az M3-as autópályát köti össze a Kálmánházi úttal ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Kommunikációs Osztálya. A Nyíregyházát nyugatról, új nyomvonalon, 2×1 sávon elkerülő útszakaszt mától használhatják a közlekedők.

A létesítményt Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Petneházy Attila és Dr. Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselők, Kozma Péter kormánymegbízott, Dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője adták át a forgalomnak. Az NFM megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló kivitelezési munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek meg. Az elkerülő út 85% uniós támogatás és 15% hazai forrás felhasználásával épült, a közbeszerzésen nyertes Duna Aszfalt Kft. ? KE-VÍZ 21 Zrt. kivitelezésében, nettó 3,45 milliárd forintért. A fejlesztés keretében az M3 autópályánál új csomópontot alakítottak ki, a nyomvonal mentén harmincezer fát és cserjét ültettek.

Dr. Seszták Miklós miniszter az átadón úgy fogalmazott: a nagyszabású infrastruktúrafejlesztések megtérülése kétféleképpen mérhető: mennyire szolgálja a nemzetgazdaság teljesítőképességének növekedését, illetve mennyiben járul hozzá a lakosság mindennapi életének megkönnyítéséhez. Mint mondta: az útszakasz, amelyet mától az autósok is használatba vehetnek, mindkét feltételnek maradéktalanul megfelel. A miniszter hangsúlyozta: a könnyebb elérhetőség várhatóan nagyban hozzájárul a térség fejlődéséhez, hiszen az új szakasz közvetlenül bekapcsolja az M3-as autópályára a közelben lévő ipari területet, miközben az átmenő forgalom elvezetésével élhetőbbé válnak a környező települések is.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta: Nagy eredmény a város számára, hogy ez a szakasz tíz évvel korábban épült meg, és hamarosan tovább folytatódhat a várost nyugatról elkerülő út építése. Nyíregyháza számára kiemelt jelentőséggel bír a beruházás mind gazdaságfejlesztési, mind turisztikai szempontból. Köszönjük a kormányzat támogatását, a kivitelezők gyors munkáját, amelynek köszönhetően már a mai naptól igénybe vehetik az autósok az új szakaszt. A város terveiben első helyen szerepel az elkerülő út melletti terület további fejlesztése hárommilliárdos keretösszeggel. Korábban pedig a közműfejlesztéseket úgy hajtottuk végre, hogy az nemcsak a jelenlegi üzemeket, hanem a később odatelepülő vállalkozásokat is kiszolgálhatja majd. Az ilyen jellegű infrastrukturális beruházásoknak is köszönhetően a munkanélküliség a korábbi csaknem tíz százalékról 6,53 százalékra csökkent Nyíregyházán az elmúlt években, ez is jól mutatja ezen az úton kell tovább haladnunk, így minden egyes fejlesztésre szánt forint újabb és újabb munkahelyeket jelent a jövőben is.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: Az elkerülő út az eredeti ütemtervnek megfelelően határidőre elkészült. Az egy éven át tartó kivitelezés során a vállalkozó több mint 300 főt foglalkoztatott, jelentős számban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Az elkerülő folytatásának, a Kálmánházi út és a 36. sz. főút közötti szakasznak a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van. Eredményes közbeszerzés esetén a NIF Zrt. legkésőbb 2015 januárjában szerződést köthet a nyertes vállalkozóval. A 4,4 km hosszú szakasz kivitelezése tavasszal megkezdődhet, a munkálatok jövő év őszére befejeződhetnek.

Szóljon hozzá!