ZETApress

hírportál

Veszprémi döntéstámogatás

48 óra alatt fejlesztettek közvilágítás döntéstámogató rendszereket Veszprémben. Október 20-22-e között ? múlt hétfőtől szerdáig ? rendezte meg a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ, az IBM és az E.ON támogatásával meghirdetett 48 órás Okos város-programozási versenyt Veszprémben ? tudatta Garay Tóth János sajtóreferens. Fotóink Ruppert Tamás felvételei.

A résztvevő versenyzők két napon keresztül programoztak és dolgoztak a versenyfeladatokon, hogy egy élhető, fenntartható, energia-hatékony város üzemeltetését tervezzék meg. A cél az volt, hogy 48 órán belül szülessen egy olyan közvilágítás korszerűsítését tervező és szimuláló szoftverrendszer, amely költséghatékony megoldásokat biztosít mind beruházási, mind üzemeltetési szempontból. Az elkészült szoftverrendszer egyfajta komplex javaslatként szolgál a települések számára, hogy a jelenleg használt lámpatesteket mire érdemes cserélni a közvilágítás korszerűsítéséhez. A feladatok megoldásához összetett műszaki és gazdasági számításokat kellett alkalmazni. Az eredményeket változatos és szemléletes térképi és grafikonos formában kellett a zsűrinek prezentálni.

Színvonalas versenymegoldásaikkal két csapat bizonyult a legjobbnak, így fej-fej mellett végzett első helyen a Pannon Egyetem hallgatóiból álló Infinite+4 csapat (Horváth Gábor, Herperger Miklós, Tóth Krisztián) és a TH3BUGG3RS csapat, amelyben Honti Gergely Marcell és Kenyeres Dávid Gyula a Pannon Egyetem hallgatói, amíg Néher Zoltán Patrik a Nyugat-magyarországi Egyetemet képviselte. A dobogó második fokára két csapat került holtversenyben: a DivisionByZero (Pannon Egyetem) és az Optinisták (Szegedi Tudományegyetem). A versenyen 3. helyezést elért csapat az MDB (Pannon Egyetem).

A Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ támogatásával a díjazott csapatok tagjai értékes nyereményekkel gazdagodtak, mintegy kétmillió forint összdíjazásban részesültek a tehetséges fiatalok. Emellett olyan fontos tapasztalatokra is szert tehettek a verseny során, amelyek a későbbiekben segíthetik a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket.

Az eredmények értékelésében részt vállaltak az IBM és az E.ON képviselői is. Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy az IBM globális kutatásaiban is kiemelt hangsúlyt kapnak a felhő alapú üzleti analitikai megoldások, melyek napi kérdések operatív döntéstámogatásra alkalmasak. Ennek jó példája a verseny során IBM technológiával kidolgozott közvilágítás fejlesztést tervező rendszer. Hajdú-Benkő Zoltán az E.ON szakreferense értékelésében méltatta a versenyzőket, hogy a csapatok eredményeiben számos olyan megoldást látott, melyet az E.ON is keres, és a verseny után potenciális beszállítóként tekint rájuk.

Szóljon hozzá!