ZETApress

hírportál

Támadás a pártház ellen

Passzív ellen(szeg)ülésAz internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója a tegnap esti József nádor téri tüntetésen. A Fidesz megsarcolja és becsapja az embereket és a saját választóit is, mivel 2008-ban még ők is az internetadó ellen voltak ? mondta.

A több mint 200 ezer követővel rendelkező közösségi oldal alapítója a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti teret megtöltő demonstráción elmondta: 48 óra haladékot adnak a kormánynak, hogy visszavonja az internetadóra vonatkozó javaslatot; ha ezt nem teszik meg, kedden újra demonstrálni fognak. Közülük többen Orbán Viktort és Putyin orosz államfőt ábrázoló zászlókat lengettek. A téren transzparens is feltűnt, az egyiken az állt, hogy bűnözőknek nem adózunk!

Beszéde végén Gulyás Balázs azt kérte a résztvevőkről, hogy tiltakozásuk jeléül a náluk lévő mobiltelefonokat tartsák a magasba, és világítsanak az égbolt felé. A szervező emellett azt is kérte a demonstrálóktól, hogy járuljanak hozzá a költségekhez a rendezőknél. Ezután a résztvevők egy nem a netadóra feliratú molinó mögött elindultak a József nádor térről a Fidesz Lendvay utcai székháza felé, hogy a korábban jelzetteknek megfelelően a náluk lévő nem használt számítástechnikai eszközöket lerakják a székház elé.

A tömeg ? melyhez állítólag a Kossuth téri futballtüntetés kemény magja is csatlakozott ? rendőri biztosítás mellett a József Attila utcán és az Andrássy úton vonult a Hősök tere felé. A tüntetők azt skandálták, hogy Nem hagyjuk! Orbán, takarodj! A tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, egy részük azonban a szomszédos Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. A szervezők kérésére magukkal vitt régi számítástechnikai eszközökkel, például klaviatúrákkal kezdték dobálni az üres épületet, betörték a leeresztett redőnyöket, s a mögöttük lévő üvegablakokat. Az eszközöket a szervezők egy általuk ironikusan eszköz-dobálósnak nevezett, a Youtube videomegosztó portálra helyezett videóban is kérték a tüntetőktől.

Más, erőszakos cselekmények is történtek. Többen felmásztak a székház földszinti erkélyére, ahová két uniós zászlót is kifüggesztettek. A demonstrálók a Viktátor! Demokráciát! Európa, Áfacsalók! felkiáltásokkal és hangos éljenzéssel kísérték a dobálást, majd megjelent egy, Az alaptörvény érvénytelen feliratú molinó is. A tüntetők a Fidesz-székház több ablakát is bedobták, és több helyen a redőnyöket is megrongálták. Több tv-stáb tagjait is inzultálták, Császár Attilát, a Hír TV riporterét egy alkalommal megakadályozták abban, hogy beszámoljon a helyszínről. A rendőrök hangszóróikon többször felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, de ők (el)hajthatatlanok maradtak. Igaz, el sem akarták hajtani őket onnan!

A tüntetők közben ledöntötték a pártház vaskerítését. A rendőrök ezután este 9 óra körül kordont vontak a Fidesz-székház elé. Mint a helyszíni közvetítésekben látszott, a tüntetés résztvevőivel nem alakult ki konfliktusuk, csendes szemlélői voltak a zajos eseménynek. Újra és újra felszólították az engedély nélküli demonstrálókat cselekményük abbahagyására, de kivárásra játszottak. Senkik sem vettek őrizetbe közülük. A rendőrök létszáma mintegy 300 fősnek tűnt, a tüntetőké ennek legalább tízszerese volt.

A rendőri taktika eredményesnek bizonyult, este 10-re a tüntetők létszáma néhány tucatra csökkent, megszűntek a bekiabálások és a dobálás is. Megnyithatták az utat a forgalom előtt a Dózsa György út és az Andrássy út érintett szakaszán, egyedül a Lendvay utca Fidesz-székház előtti része maradt lezárva. Később hat embert vettek őrizetbe garázdaság miatt a Fidesz-székház ostromával összefüggésben ? adta hírül a BRFK ma hajnalban. A VI. kerületi Lendvay utcában, a Fidesz-székháznál tegnap nem sokkal 20 óra után az arcukat sállal, csuklyával takaró, a székház két nyílászáróját megrongáló, az ingatlan kerítését bedöntő, erkélyére felmászó csoport tagjai közül a rendőrség azonosította, elfogta, előállította, gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette G. Antal és Z. András 19 éves, Sz. I. Ábel 21 éves és B. Gábor 33 éves budapesti lakosokat, Sz. Zoltán 35 éves tatabányai lakost és R. Milán 26 éves soproni lakost. Garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya folytatja az eljárást.

Szóljon hozzá!