ZETApress

hírportál

Ezt várja az MSZP!

Dr. Botka LászlóKomoly késéssel, de a kormány ma megtárgyalja az ország jövő évi költségvetését. A Magyar Szocialista Párt a következőket várja el Orbán Viktortól és minisztereitől ? tudtuk meg délután az MSZP Választmánya zárt ülését követő sajtótájékoztatón. Eldőlt az is, hogy a Szeged polgármesterévé 12-én újraválasztott Dr. Botka László országgyűlési helyét Gőgös Zoltán foglalja el.

1. Követeljük a kormánytól, hogy védje meg a munkahelyeket, és a költségvetésről szóló döntésnél legyen szempont a nyugdíjasok életkörülményeinek javítása is! Hazánk az elmúlt években nagyon komoly hátrányba került a környező országokhoz képest. Három és fél millióan élnek szegénységben, nyolcszázezren tengődnek mély-szegénységben, és ami tragikus: hatszázezer gyermek is nélkülöz.

2. A munkavállalók jelentős részének csökkenjen az adóterhe! Amit ugyanis eddig csináltak, azzal a szegényeket sújtották, az egyre vagyonosabb gazdagokat pedig segítették. Míg ők megkapják az egykulcsos adókedvezményt, az átlagdolgozóknak éhbért is alig fizetnek. Ez így nem folytatódhat! A munkavállalók minimum nettó százezer forintot vihessenek haza havonta!

3. Adják vissza az önkormányzatok pénzét! Nem támogatunk olyan költségvetést, amely további elvonásokat tartalmaz! Nem lehet újabb milliárdokat elvonni az egészségügyből, az oktatásból, a szociális ellátórendszerből és az ezeket működtető önkormányzatoktól! Ha spórolni akarnak, akkor az újabb presztízsberuházásaikra betervezett milliárdokat vegyék el! A súlyos szociális feszültségek csökkentése érdekében adják vissza a helyi önkormányzatoknak a feladataik ellátásához szükséges forrásokat.

4. Rendezzék a kilátástalan helyzetbe került kórházak helyzetét! A kórházak ne abban versenyezzenek, hogy hol hosszabb a várólista, hanem abban, hogy hol tudnak európai szintű ellátást biztosítani a betegek számára! Változtatni kell azon, hogy Magyarországon az átlagos élettartam öt évvel alacsonyabb, mint az Európai Unióban!

5. Ne szorítsák ki a gyermekeinket a gimnáziumokból! A kormánynak kötelessége minden magyar fiatalnak biztosítani a tanulásnak legalább a lehetőségét! A gimnáziumba járók számának csökkentésével is elsősorban a szegénysorban élő, ugyanakkor rátermett gyerekek helyzetét nehezítenék meg. Ezek a fiatalok ma a közmunka és a külföldi munka között választhatnak. A KSH óvatos becslése szerint is közel négyszázezer, jórészt magasan képzett ember hagyta el hazánkat az utóbbi években. A kivándorlást meg kell állítani!

6. Tegyék kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá a költségvetést! A fenntartható növekedéshez bizalmat kell teremteni a gazdaságban. Olyan intézkedések kellenek, amelyek kiszámítható jövőképet mutatnak a befektetők számára, legyenek azok mikrovállalkozások, vagy multik. Első lépésben szüntessék meg a Fidesz-közeli gazdasági érdekeltségekkel való kivételezés, hogy a gazdasági versenyben mindenki egyenlő eséllyel induljon!

7. Álljanak elő a tényekkel! A környező országokhoz képest ma már nálunk van a legtöbb éhező gyerek és nyomorgó felnőtt. Ez azért van, mert az Európai Unióban Magyarországon jár a legrövidebb ideig a munkanélküli ellátás. Álljanak végre elő az Európai Unió hivatalos jövedelmi és szegénységi vizsgálatának Magyarországra vonatkozó adataival!

8. Igazságos és átgondolt költségvetésre van szükség! Magyarországnak nem csak feszes költségvetésre van szüksége, hanem világos kormányzati elképzeléseket tükröző, igazságos és átgondolt költségvetésre is a szokásos rögtönzés helyett. Magyarországon az elmúlt négy évben erőszakosan átalakították a tulajdoni viszonyokat. Az állam bevonult olyan területekre, ahol semmi keresnivalója sincs, és kivonult onnan, ahol bőven lenne dolga. A kormány magára hagyta a szociális és egészségügyi ellátás, a köz- és felsőoktatás, valamint a tudományos kutatás területét.

Szóljon hozzá!